woensdag 19 april

50+ Ladies Evening - Zomer in Frankrijk
19:00 Gouda, Cinema Gouda. Na een jarenlange vriendschap tussen twee gezinnen ontstaan er tijdens een gezamenlijke vakantie ineens gevoelens tussen vader Walt en Marie, de moeder van het andere gezin. Tickets inclusief een welkomstdrankje en een goodiebag. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Coldplay - Music of the Spheres: Live at River Plate
20:00 Gouda, Cinema Gouda. Na het overweldigende succes van de Live Broadcast vanuit Argentinië keert de band terug naar de bioscoop in deze gloednieuwe, director's cut van de show. Lichten, lasers, vuurwerk en led-polsbandjes vullen het scherm in een concert dat door The Times is aangekondigd als 'de grootste live muziekshow ooit'. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Spinvis & Saartje van Camp - Neveldieren
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Spinvis en Saartje Van Camp wekken de mythologische neveldieren tot leven in de wereld van nu. Ergens tussen waan en werkelijkheid fluisteren en zingen deze wezens ons toe. Eeuwenoud zijn ze. Wat drijft hen? Waarom zijn ze nog altijd hier? Met veel bekende en nieuwe Spinvisliedjes. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

donderdag 20 april

Instapwandeling historisch Gouda na afloop kaasmarkt
14:00 Gouda, start bij de Waag op de Markt. Elke donderdag in het seizoen is er kaasmarkt in Gouda. Na afloop start om 14.00 uur een instapwandeling om de stad verder te ontdekken. Natuurlijk vertellen de gidsen over kaas, maar Gouda heeft meer te bieden. De historische binnenstad telt bijvoorbeeld ruim driehonderd monumenten. Het stratenplan is sinds de middeleeuwen bijna onveranderd gebleven en bovendien zijn oude grachtjes nog volop aanwezig. Deelnemers maken kennis met het heden en verleden van Gouda. De wandeling voert langs de belangrijkste gebouwen zoals het oude Stadhuis en de Sint-Janskerk, maar doet ook minder bekende en verborgen plekjes van de stad aan. Kosten: 4 euro p.p. bij voorinschrijving via www.goudsegidsengilde.nl of 5 euro op de dag zelf bij de VVV. Kinderen tot 12 jaar gratis. De wandeling duurt ca. anderhalf uur.

Informatiepunt Digitale Overheid
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het ‘computervragenuurtje’ kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Spreekuur voor senioren met computervragen
14:00-16.00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda beantwoordt vragen van senioren over de digitale wereld. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1. Vrije inloop; aanmelden is niet nodig. De computerhulp is gratis.

Spreekuur Taalhuis
18:30-19:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

50+ Special - Whale Nation
19:00 Gouda, Cinema Gouda. Ga mee op ontdekkingsreis naar de bijzondere wereld van walvissen en de verborgen samenleving van deze buitengewone zoogdieren. Een adembenemende natuurfilm over de beschermers van onze planeet. Geniet van een kop koffie of thee met iets lekkers bij aanvang, inclusief een glas wijn na afloop. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Chris Grem vs. Neil Diamond
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Chris Grem (Het Groot Niet te Vermijden) brengt een solo-hommage aan Neil Diamond. Hij vertelt over diens leven en natuurlijk over de songs. Sweet Caroline, Love on the Rocks, Hello again, Red red wine: Chris speelt ze allemaal. Een intieme maar ook luchtige ode die rockt en raakt. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

vrijdag 21 april

'Bieb voor de kleintjes' in Van Noord
10:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Voorlezen is leuk én belangrijk. Het is een goede manier om kinderen kennis te laten maken met taal. Daarom houdt Bibliotheek Gouda ‘Bieb voor de kleintjes’ op vrijdagen van 10.00 tot 12.00 uur in Van Noord. Om 10.00 en om 10.30 uur is er een voorleesmoment. Iedereen kan zo binnenlopen, aanmelden is niet nodig. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/kleintjes.

50+ Special - Whale Nation
13:00 Gouda, Cinema Gouda. Ga mee op ontdekkingsreis naar de bijzondere wereld van walvissen en de verborgen samenleving van deze buitengewone zoogdieren. Een adembenemende natuurfilm over de beschermers van onze planeet. Geniet van een kop koffie of thee met iets lekkers bij aanvang, inclusief een glas wijn na afloop. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Muziekdocu: Antoon - Engel
18:45 Gouda, Cinema Gouda. Kijk mee in het leven van deze jonge en zeer getalenteerde rapper en producer. Vanaf het uitzinnige Ziggo Dome concert, waar hij zijn grootste hits performde, terug naar zijn vroege jeugd aan de hand van nooit eerder vertoonde beelden. Tickets inclusief frisdrank naar keuze. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Girls Night: Leeuwin
19:00 Gouda, Cinema Gouda. Rosi heeft een perfect leven in Suriname tot ze ineens naar Nederland moet verhuizen en alles verandert. Ze komt op school in het meidenvoetbalteam terecht. Niet iedereen is daar even blij mee, omdat ze beter is dan de rest. Lukt het haar om haar droom te volgen om Oranje Leeuwin te worden én haar nieuwe vrienden bij elkaar te houden? Tickets inclusief een alcoholvrij drankje en een goodiebag. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Huub Stapel - Alleen Familie
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. De man die Mars en Venus genadeloos langs de meetlat van het leven legde, en het huwelijk tot op het bot ontleedde, wijdt zich nu aan een nog groter onderwerp: Familie. Huub Stapel leidt u, persoonlijker dan ooit, langs feesten der herkenning en verborgen verledens. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zaterdag 22 april

Parkrun Reeuwijkse Hout
9:00 Reeuwijk, Reeuwijkse Hout, Reeuwijkse Houtwal 4.
Parkrun is een gratis wekelijks vijf kilometer loopevenement, georganiseerd voor en door de lokale gemeenschap. Iedereen is welkom om mee te doen, van snelle atleet tot wandelaar. Verzamelpunt is iedere zaterdag (8.50 uur) bij de fietsenstalling naast restaurant Reeuwijkse Hout. Voor meer informatie, ook over de eenmalige (gratis) registratie bij parkrun, zie www.parkrun.co.nl/reeuwijksehout.

Concordia Haastrecht presenteert: Disney in Concert
19:30 Haastrecht, Thuishaven, Grote Haven 40. Concordia Haastrecht geeft een voorjaarsconcert. Tijdens dit gevarieerde concert zullen de AMV-leerlingen, het starters-, leerlingen- en harmonieorkest verschillende bekende muziekstukken uit Disneyfilms ten gehore brengen. De entree is vijf euro.

Komedie 'De Mislukte Maestro'
20:00 Ouderkerk a/d IJssel, De Drie Maenen. Muziekvereniging Excelsior uit Ouderkerk aan den IJssel en het Gouds Muziektheater voeren samen de muzikale komedie 'De Mislukte Maestro' op. Dit eigentijdse komische misdaadmysterie gaat over een harmonieorkest dat op zoek is naar een nieuwe dirigent. Deze nieuwe maestro komt een misdaad op het spoor en wordt vermoord. Hoe is het gekomen? Wie heeft het gedaan? De concurrent? Iemand van het harmonieorkest? De penningmeester? Na een spannende ontknoping wordt de dader gearresteerd. Tijdens de muzikale komedie wordt volop gezongen en gemusiceerd. De toegang is gratis. In de pauze wordt er een verloting gehouden. Vanwege de verwachte grote belangstelling wordt aangeraden plaatsen te reserveren. Dit kan via de website van Excelsior: www.excelsiorouderkerk.nl.

Golden Earring tribute in Concordia
20:15 Haastrecht, Theater Concordia. Golden Earring tribute band Bloody Buccaneers treedt op in Theater Concordia. Het spreekt vanzelf dat de band alle grote Earring-hits speelt zoals 'Twilight Zone', 'When The Lady Smiles' en uiteraard millionseller 'Radar Love'. Maar ook liveklassiekers als 'Another 45 Miles', 'Back Home', 'Going To The Run' en 'Long Blond Animal' staan op de playlist. Het betreft een sta-concert. Kaarten à 17,50 euro zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

Patrick Nederkoorn - Hoogtij
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Patrick vraagt zich af wat te doen als we ooit onder de zeespiegel verdwijnen. Moeten we onze poldergrond echt verlaten? En wordt Duitsland dan ons stiefvaderland? Een grappige en bitterzoete voorstelling over klimaatverandering, dijken, grenzen, verhuizen en Frau Antje. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zondag 23 april

Dina Ivanova & Ivan Skanavi - Klassiek op zondag
12:00 Gouda, Goudse Schouwburg. De Russische pianiste Dina Ivanova wordt geprezen om haar grote verbeeldingskracht en haar poëtische spel. Ivan Skanavi is een van de beste cellisten uit zijn generatie. Samen vormen zij een prachtig duo dat gelukkig nog tijd vindt om Gouda aan te doen. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Muziekdocu: Antoon - Engel
13:30 Gouda, Cinema Gouda. Kijk mee in het leven van deze jonge en zeer getalenteerde rapper en producer. Vanaf het uitzinnige Ziggo Dome concert, waar hij zijn grootste hits performde, terug naar zijn vroege jeugd aan de hand van nooit eerder vertoonde beelden. Tickets inclusief frisdrank naar keuze. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Vertelconcert rond 'De Vergelding' van Jan Brokken
14:00 Haastrecht, Hervormde kerk. Jan Brokken leest passages voor uit zijn boek 'De Vergelding'. Het verhaal speelt zich af in zijn geboortedorp Rhoon, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eleonore Pameijer (fluit) en Tobias Borsboom (piano) spelen muziek van Nederlandse componisten, die tijdens de oorlog werden vervolgd. Deelname: 22,50 euro; donateurs 20 euro. Inschrijving via www.haastrechtsekring.nl.

Agnieten Sessions - Lavalu
15:00 Gouda, Agnietenkapel, Nieuwe Markt 100. Na deel I en deel II 'Solitary High' en 'Midair' sluit producer, songschrijver, zangeres en pianist Lavalu haar trilogie af met: 'Earthbound'. Dit zelf-geproduceerde album verhaalt over het omarmen van teleurstellingen: “De vrouwelijke toon is ons heel lang onthouden." Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Coldplay - Music of the Spheres: Live at River Plate
15:30 Gouda, Cinema Gouda. Na het overweldigende succes van de Live Broadcast vanuit Argentinië keert de band terug naar de bioscoop in deze gloednieuwe, director's cut van de show. Lichten, lasers, vuurwerk en led-polsbandjes vullen het scherm in een concert dat door The Times is aangekondigd als 'de grootste live muziekshow ooit'. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

maandag 24 april

Infopunt Digitale Zorg in ziekenhuis
14:00-18:00 Gouda, Groene Hart Ziekenhuis. Steeds meer mensen vinden het moeilijk om hun weg te vinden in de digitale omgeving van het ziekenhuis, de dokter en de apotheek. Het Taalhuis helpt. Iedere maandag van 14.00 tot 18.00 uur zitten in de hal van het Groene Hart Ziekenhuis vrijwilligers klaar voor het beantwoorden van vragen. Bijvoorbeeld: hoe log je in bij het patiëntenportaal van het ziekenhuis? Wat is er dan te zien in het portaal? Hoe werkt het? Hoe kun je afspraken en gegevens inzien en hoe werkt de chatfunctie? De hulp is gratis. Aanmelden is niet nodig.

Q&A met Hidde Boersma en Karsten de Vreugd - Paved Paradise
19:00 Gouda, Cinema Gouda. Aan de hand van wetenschapsjournalistiek bewijzen Hidde en Karsten in Paved Paradise hun theorie dat biologische landbouw juist slecht is voor de biodiversiteit en gaan samen op een wereldwijde zoektocht naar hoe de meest duurzame voedselproductie er echt uitziet. De twee makers beantwoorden na afloop van hun documentaire vragen in de zaal. Ticketprijs is 10 euro inclusief koffie/thee en iets lekkers. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

dinsdag 25 april

Computervragenuurtje in 't Govertje
10:30 Gouda, Ontmoetingscentrum ’t Govertje, Ouverturelaan 12. Van 10.30 tot 12.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb klaar om vragen te beantwoorden over computers, tablets of smartphones. Voor verdere informatie: Patricia van Waas, tel. (0182) 590101.

Informatiepunt Digitale Overheid
13:00-15:00 Gouda, bibliotheek in de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Spreekuur Taalhuis
13:00-15:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Q&A met Hans Goedkoop – Sporen van Indië
19:00 Gouda, Cinema Gouda. Na vier eeuwen gemeenschappelijke geschiedenis heeft bijna tien procent van de Nederlanders Indisch bloed in de familie. In de filmische documentaire 'Sporen van Indië' wordt de nationale geschiedenis door presentator Hans Goedkoop tot leven gewekt. Na afloop kunnen er vragen worden gesteld aan Hans Goedkoop. Ticketprijs is tien euro inclusief een kop koffie of thee. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Opera-lezing
20:00 Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34A. Vooruitlopend op de vertoning van de Mozart-opera Le Nozze di Figaro door The Royal Opera in Cinema Gouda, geeft Leo Rijkaart een lezing in Cultuurhuis Garenspinnerij. Hij vertelt wat er kan worden verwacht en geeft aan waar op te letten tijdens de voorstelling. Kosten 15 euro. Aanmelden: www.cultuurhuisgarenspinnerij.nl.

Haevn
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Verwacht een theatervoorstelling met veel eigen en nieuwe muziek afgewisseld met Haevn bewerkingen van hun favoriete bekende popsongs. Dat wordt een avond lang pianosolo's, persoonlijke verhalen, een lyrische cello en uiteraard de troostende warme stem van Marijn. Kaarten: www.goudseschouwburg.nl.

woensdag 26 april

The Bootleg Sixties - Overtures
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. In de woorden van Sir Elton John: 'This band is amazing!' The Bootleg Sixties zetten al jaren de theaters op hun kop. De succesvolle Britse groep keert terug naar Nederland met een vernieuwde setlist en opnieuw een swingende ode aan de meest legendarische muziek uit de jaren zestig. Kaarten: www.goudseschouwburg.nl.

vrijdag 28 april

On Stage-Diner - The Piano Men ontvangen gitaarvirtuoos Mart Hillen
19:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Geniet van een avondvullend entertainmentprogramma op het toneel van de Goudse Schouwburg. Aan je eigen tafel op het podium kun je genieten van heerlijke gerechten afgewisseld met muzikale of theatrale acts. De fraaie Goudse Schouwburg vormt het adembenemende decor. Kaarten: www.goudseschouwburg.nl.

Salaheddine - Van Mekka naar Marrakesh
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Salaheddine neemt je in deze documentairefilm mee in zijn spirituele reis vanuit Mekka, de stad waar de islam is geboren en waar miljoenen pelgrims elk jaar weer naar toe komen, naar Marokko. Het land van zijn ouders en voorouders. Als warming-up zal Salaheddine een half uur stand-uppen. Kaarten: www.goudseschouwburg.nl.

Zaterdag 29 april

Pieter Jouke - Laars Lappen
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Volgens het NRC is Jouke uitgegroeid tot een alternatief voor taalkunstenaars Herman Finkers en Kees Torn. Hij linkt het onlinkbare aan elkaar en geeft bestaande ideeën een nieuwe draai. Mooie verhalen en klassieke thema's in een besmet jasje. Maar dan leuk, absurd leuk...