Archeologische vondsten Westergouwe

gouda • Het is een zeldzame vondst, legt stadsarcheoloog Femke de Roode uit. Er zijn namelijk slechts 4 andere plekken in Nederland waar dit soort plekken zijn gevonden. Daarom wijst Gouda de plek aan als gemeentelijk archeologisch monument.

Eerder werd op een ander stukje in de Westergouwe, bij de vijver aan de IJsseloogwal, een archeologische vondst gedaan. Daar bleken mensen 5500 voor Christus te hebben geleefd. Bij het ontwikkelen van het Westelijk deel van Westergouwe, werden meer plekken ontdekt waarvan gedacht werd dat er een prehistorische plaats zou liggen.

Bij het onderzoek daarnaar werden tot diep in de grond boringen gedaan. Er bleken restanten van een groot jacht- en viskamp uit de Midden en Vroege steentijd te liggen, van zo’n 50 meter breed en 240 meter lang. De resten liggen 2,5 tot 3 meter diepte. De plaats ligt tussen de provinciale weg, de nieuwe huizen van de Westerhouwe en de groen-blauwe zone van de wijk. 

Dat maakt de Roode op uit de monsters die met de boringen naar boven zijn gehaald, waarin veel materialen werden aangetroffen. ‘Je kunt er niets van zien. Het gaat om gruis, waar je je niet teveel van moet voorstellen,’ legt de Roode uit. Op de onderzochte plek is een dikke laag grond gevonden met restanten van onder andere houtskool, dierlijke botten, vuursteen, aardewerk, verbrande botten en verbrande hazelnootdoppen.’

Zo’n 8500 jaar geleden lag Westergouwe in een moerassig gebied, met veel open water, vertelt de Roode. Het bestond uit stukken land met rivieren en bosjes. ‘Het landschap was moerasachtig, met kreken en geulen. Mensen zochten een plekje hogerop. Deze vindplaats was zo’n plek.’ Het is een kamp uit de tijd dat de boer zijn intrede deed, legt ze uit.

Meer plekken

Het gebied van Westergouwe zou dus weleens het oudst bewoonde gebied van Gouda kunnen zijn. Uit onderzoeken die de afgelopen jaren zijn gedaan, was het voor de mens een aantrekkelijk landschap om te jagen en te vissen. Er zijn in de Westergouwe meer plekken waarvan verwacht wordt dat er nog meer archeologische verrassingen verborgen liggen. Dat gaat in de toekomst nog onderzocht worden.

Ondertussen kan de woningbouw doorgaan en ook een tweede geplande ontsluitingsweg wordt aangelegd. ‘Er wordt archeologievriendelijk gebouwd,’ legt wethouder Rogier Tetteroo uit. De vindplaats blijft namelijk onder de grond. ‘Het is te diep om het op te graven,’ legt wethouder Thierry van Vugt uit. De Roode vult aan: ‘Het is technisch te moeilijk en ontzettend duur. En onder de grond blijft de plek het best bewaard.’ Ook wordt het zo voor toekomstige generaties mogelijk om het, als er later nieuwe technieken zijn, beter te onderzoeken. 

Om mensen toch een beeld te geven van de zeldzame vondst, wordt er nu nagedacht over manieren om het visueel en toegankelijk te maken. Er komt bijvoorbeeld een wetenschappelijk park, om ervoor te zorgen dat onderzoekers de plek kunnen bestuderen. Ook wordt er samen met Projectbureau Westergouwe gekeken naar mogelijkheden om Gouwenaars ook mee te laten genieten van de vondst. ‘Bijvoorbeeld door visualisaties in een app, hoe zag het er vroeger uit en landschapsontwikkeling, of VR,' legt de Roode uit.

Hester Hage