• Het project begon in het Huis van de Stad.
• Het project begon in het Huis van de Stad. Foto: Marcel van Wissen

Circulair denken over de toekomst

gouda • “Tegen 2050 circulair,” begon wethouder Michel Klijmij-van der Laan zijn uitleg tijdens de projectdag. Waarschijnlijk doen veel mensen er al veel aan: de circulaire economie. Bijvoorbeeld door thuis afval te scheiden of plastic flessen naar de supermarkt brengen. 

De circulaire economie is een oplossing voor de huidige 'lineaire' economie, die is gebaseerd op het maken, consumeren en gelijk weggooien van producten en materialen. Dit zorgt voor veel vervuiling en uitputting van de grondstoffen in de wereld. Het kan anders: met een circulaire economie, waarbij al bij ontwerpen van een product bedrijven nadenken over het recyclen en hergebruiken. Afval bestaat niet meer. Maar voordat heel Gouda circulair is, moeten er nog veel dingen worden bedacht. 

En precies dát was de opdracht voor 150 leerlingen van de klassen 4 havo en 4 atheneum van de GSG Leo Vroman. De dag werd afgetrapt in het Huis van de Stad. In de raadzaal kregen we uitleg van wethouders Michiel Bunnik en Michel Klijmij-van der Laan over de circulaire economie en wat Gouda hieraan doet. Daarna ging iedere leerling zijn eigen weg om opdrachten te doen: een advies aan een bedrijf, of een advies aan gemeente Gouda, of het maken van een nieuwsbericht voor de pers. Docenten en een adviseur van de Rabobank hielpen leerlingen met hun adviezen. De dag werd afgesloten met een presentatie aan de bedrijven, de wethouders, hun medeleerlingen en de docenten.

Wij volgden een groepje tijdens hun opdracht. Zij spraken met een autoherstelbedrijf. Uit het gesprek bleek dat het bedrijf veel bezig is met circulariteit. Zo laten ze glas, oude bumpers en versleten autobanden recyclen en hergebruiken het water na gebruik van waterlak. Het groepje gaf advies aan het bedrijf. Het bedrijf wist bijvoorbeeld niet wat er exact met het opgehaalde afval werd gedaan, dit kunnen ze onderzoeken. Ook werd geadviseerd één specifiek persoon aan te wijzen om zich bezig te houden met circulariteit en duurzaamheid en goede ideeën op te halen bij andere medewerkers.

Er zijn dus nog dingen te doen voor het klimaat, hopelijk kunnen we dit doen voordat we onze aarde verpesten. De sleutel daarvan ligt bij de overstap van een lineaire economie naar een circulaire. Meer weten of leren over circulariteit? Kijk dan op Instagram: @gsg_circulaire_economie.