Waterwinlocatie nog in onderzoek

regio • Om aan de drinkwatervraag te voldoen ná 2030 loopt een procedure voor een aanvullende win- en zuiveringslocatie in de Krimpenerwaard of Alblasserwaard. Woordvoerder Jonas Medhin: “De MER-procedure duurt wat langer dan vooraf gehoopt. Dat heeft te maken met de zorgvuldigheid die belangrijk is en met de vele aangehaakte partijen. De verwachting is dat we hier voor de zomer duidelijkheid over hebben."

Vorig jaar maart vertelde een woordvoerder in Het Kontakt over zeven zoeklocaties en zei daarover: ‘Komende zomer zal duidelijk zijn welke van de zeven onderzoeksgebieden nader wordt bekeken.’ Medhin: “Nog geen van de zeven locaties is afgevallen. In de huidige procedure worden alle locaties meegenomen.”  De zeven locaties zijn: een locatie halverwege de lijn Lekkerkerk-Bergambacht; een locatie direct ten westen van Bergambacht; een langgerekte strook (buitendijks) langs de Lek tussen Lekkerkerk en Bergambacht; twee locaties tussen Streefkerk en Groot-Ammers, een strook (buitendijks) langs de Lek ten westen van Groot-Ammers en een locatie ten zuiden van Waal (ten zuidoosten van Nieuwpoort).

Op maandag 3 april publiceerde het RIVM haar conclusie uit recent onderzoek: er is meer actie van overheden nodig om de beschikbaarheid van drinkwater tot 2030 veilig te stellen. In het rapport onderzocht het RIVM de knelpunten en mogelijke oplossingen voor de drinkwatervoorziening tot 2030. Daarmee bevestigt het RIVM de oproep die de drinkwatersector in september 2022 deed. Om de beschikbaarheid van drinkwater te kunnen garanderen, hebben alle Nederlandse drinkwaterbedrijven voor 2030 extra productiecapaciteit nodig. Drinkwaterbedrijven nemen hierin hun verantwoordelijkheid, maar kunnen het niet alleen. Medhin: “Vanuit overheden kregen we nog geen reactie op onze noodkreet. Het is een langdurig proces om procedures voor waterwingebieden te versnellen. We spreken natuurlijk ook zelf met de provincie en gemeenten. Maar het is een landelijk thema.”

Oasen vraagt ook klanten om bewuster om te gaan met water. “Dat doen we via onze kanalen; we gaan er ook campagnes voor voeren. Op onze website geven we tips. Bij een aantal nieuwbouwprojecten worden pilots gedaan met toiletten zonder drinkwater. Deze woningen hebben een twee-leidingensysteem; een drinkwaterleiding en een leiding met grijs water of regenwater voor het toilet. Oasen is daar niet bij betrokken.”

De zekerheid van betrouwbaar drinkwater staat onder druk door klimaatverandering en een toenemende watervraag vanwege de woningbouwopgave en economische groei. Oasen kan deze vraag momenteel goed aan. Maar als er niets wordt ondernomen, dan moeten vóór 2030 de reserves worden aangesproken. Deze reserves zijn van belang om onvoorspelbare situaties met drinkwaterlevering zonder problemen op te vangen.
Oasen treft verschillende maatregelen om meer drinkwater te kunnen produceren. Dit jaar neemt het drinkwaterbedrijf het zuiveringsstation in Nieuw-Lekkerland weer in bedrijf na een complete nieuwbouw. Ondertussen werkt Oasen aan een uitbreiding van de waterwinning in Vianen. Ook onderzoekt Oasen de mogelijkheden om de zuivering in Zwijndrecht opnieuw op te starten. In 2009 sloot Oasen zuiveringsstation Elzengors, maar het drinkwaterbedrijf heeft de grond en winvergunning met het oog op de toekomst behouden. Voor de langere termijn onderzoekt Oasen het gebruik van alternatieve bronnen. Zo wordt gekeken naar de mogelijkheden om van brak (zout) water of gezuiverd rioolwater drinkwater te maken.

.