• De eerste paal voor de hybride OK is geslagen.
• De eerste paal voor de hybride OK is geslagen. Foto: GHZ

Bouw hybride OK GHZ van start

gouda • De eerste paal voor de hybride operatiekamer bij het Groene Hart Ziekenhuis ging dinsdag 4 april de grond in. De bouw van de hybride operatiekamer – ook wel OK van de toekomst genoemd – is hiermee van start gegaan. Deze wordt geplaatst in de patio bij het restaurant.

Clustermanagers Arthur van Straten en Christel Bank: “Dit is een enorme mijlpaal. Met deze hightech voorziening blijven specialistische vaatoperaties en andere acute zorg in het GHZ mogelijk. In een hybride OK staan de interventieradioloog, de (vaat)chirurg en het OK-team samen aan de operatietafel. Onze teams gaan dus intensief samenwerken.”

Er wordt een gebouw met vijf bouwlagen neergezet. De hybride OK komt op de tweede etage. 'Op de hybride OK kan de apparatuur via een rail aan het plafond om de patiënt heen worden bewogen. Hierdoor is constante beeldvorming tijdens de operatie mogelijk en kunnen de specialisten op elk moment zien hoe het ervoor staat. Voor de patiënten betekent de komst van de hybride operatiekamer minder operaties, minder complicaties en minder lange ligduur.' Projectleider Josbert Kamerbeek: 'Bestaande OK's blijven tijdens de bouw in gebruik. We willen zo min mogelijk overlast voor patiënten, collega's en de omgeving creëren. Daarom wordt er bijvoorbeeld niet geheid, maar draaien we de palen in de grond.'