Karin Braamhorst geeft woensdagavond 19 april een lezing over kunstenaar Kees van Dongen in Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda.
Karin Braamhorst geeft woensdagavond 19 april een lezing over kunstenaar Kees van Dongen in Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda. Foto: aangeleverd

woensdag 12 april

Toneelgroep Maastricht - De Kersentuin
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger spelen de hoofdrollen in een van de meest geliefde stukken uit het wereldrepertoire: De Kersentuin van Anton Tsjechov. In regie van Michel Sluysmans en met livemuziek van Beppe Costa brengt een achtkoppig ensemble een hedendaagse versie van dit tijdloze verhaal. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Lezing: Gouda Tijdmachine
20:00 Gouda, Sociëteit Concordia, Westhaven 27. Voor de historische vereniging Die Goude geven Henkjan Sprokholt en Bob Cornet een lezing over 'de Gouda Tijdmachine'. Ze laten zien wat je allemaal kunt doen met de vele gegevens die zich in het archief bevinden. Een groep van inmiddels zo’n 70 enthousiastelingen is al meer dan 5 jaar bezig met het bestuderen van archiefstukken. Het kan gaan om teksten, prenten, foto’s, kaarten, museumvoorwerpen, archeologische vondsten en bouwtekeningen. Al deze bronnen worden gedigitaliseerd en aan het computerbestand: de Gouda Tijdmachine, toegevoegd. De lezing is vrij toegankelijk.

Ladies Night: Mafia mamma
20:00 Gouda, Cinema Gouda. Een Amerikaanse moeder erft het maffia-imperium van haar grootvader in Italië. Geleid door de consigliere van het bedrijf trotseert ze op hilarische wijze ieders verwachtingen als het nieuwe hoofd van het familiebedrijf. Tickets inclusief een welkomstdrankje, hapjes en de goodiebag. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

The Royal Ballet – Assepoester
20:15 Gouda, Cinema Gouda. Live vanuit The Royal Opera House in Londen. Assepoester als ballet bestaat dit seizoen 75 jaar. Geniet van een nieuwe productie van de zeer geliefde klassieke uitvoering door The Royal Ballet van het beroemde sprookje. Ook te zien als encore op zondag 23 april 11.00 uur. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

donderdag 13 april

Instapwandeling historisch Gouda na afloop kaasmarkt
14:00 Gouda, start bij de Waag op de Markt. Elke donderdag in het seizoen is er kaasmarkt in Gouda. Na afloop start om 14.00 uur een instapwandeling om de stad verder te ontdekken. Natuurlijk vertellen de gidsen over kaas, maar Gouda heeft meer te bieden. De historische binnenstad telt bijvoorbeeld ruim driehonderd monumenten. Het stratenplan is sinds de middeleeuwen bijna onveranderd gebleven en bovendien zijn oude grachtjes nog volop aanwezig. Deelnemers maken kennis met het heden en verleden van Gouda. De wandeling voert langs de belangrijkste gebouwen zoals het oude Stadhuis en de Sint Janskerk, maar doet ook minder bekende en verborgen plekjes van de stad aan. Kosten: 4 euro p.p. bij voorinschrijving via www.goudsegidsengilde.nl of 5 euro op de dag zelf bij de VVV. Kinderen tot 12 jaar gratis. De wandeling duurt ca. anderhalf uur.

Spreekuur voor senioren met computervragen
14:00-16.00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda beantwoordt vragen van senioren over de digitale wereld. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1. Vrije inloop; aanmelden is niet nodig. De computerhulp is gratis.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het ‘computervragenuurtje’ kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Informatiepunt Digitale Overheid
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Spreekuur Taalhuis
18:30-19:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Kommil Foo - Grind
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Een splinternieuwe voorstelling van de broers Walschaerts. Een familiesaga. Raf en Mich waden door de verzonken moerassen van hun eigen familieverleden en spitten de oude verdoken geheimen op. Ontroering, hilariteit, prachtige songs en absurde beeldtaal vechten om voorrang. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Metallica - 72 Seasons
20:00 Gouda, Cinema Gouda. Sluit je aan bij Metallica fans op donderdag 13 april voor een wereldwijde listening party. Ervaar als eerste het nieuwe album van de band, 72 Seasons, de dag voor de release, in overweldigend surround sound. Dit speciale evenement is slechts één avond exclusief te zien in bioscoop. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Mannenavond: Black Lotus
20:15 Gouda, Cinema Gouda. Elfvoudig wereldkampioen kickboksen Rico Verhoeven als special forces-officier Matteo Donner in deze internationale actiefilm. Kampend met schuldgevoel moet hij nu alles op alles zetten om het ontvoerde dochtertje van zijn gestorven vriend te redden. Tickets inclusief pizza slices en Grolsch Beugel. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

vrijdag 14 april

Zing vanuit je hart - Meezingen met mantra's en meer
20:00 Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34. Bij 'Zing vanuit je hart' worden er toegankelijke mantra’s en andere bijzondere melodieën uit diverse culturele en spirituele richtingen gezongen. De teksten zijn eenvoudig en toegankelijk, waarbij er een- of meerstemmig gezongen wordt, met pianobegeleiding. Aanmelden op www.lambertmutsaers.nl.

Nabil - Absurd
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Nabil is een veelzijdige en talentvolle theatermaker. Hij speelt piano, zingt, beatboxt, maakt gevatte grappen en zet typetjes neer. In 'Absurd' vraagt Nabil zich af of hij de normale man is in de gekke wereld of andersom? Een programma met grappige observaties, irritaties en blinde vlekken. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zaterdag 15 april

Rommelmarkt Reeuwijk
8:30-14:00 Reeuwijk-Dorp, plein voor de Dorpskerk, Kerkweg 2. Jaarlijkse rommelmarkt met allerhande spullen, zoals kleding, kleine meubelen, elektra, antiek, curiosa en vele huishoudelijke artikelen. Tevens zijn er verse etenswaren te koop en kunnen bezoekers wat eten en drinken. Verder staat er een grote tent waarin boeken worden verkocht. De opbrengst van de rommelmarkt is voor het grootste deel bestemd voor nieuwe tafels en stoelen voor de Hervormde Ichthuskerk in Reeuwijk-Brug. Een andere deel heeft een diaconaal doel en zal gaan naar kansarme kinderen in Costa Rica.

Voorjaarsconcert Gouds Symfonie Orkest
15:30 Gouda, De Veste, Ridder van Catsweg 300. Het GSO geeft haar voorjaarsconcert in De Veste. Op het programma staan Lyrische Suite nr 54 van Grieg en Symfonie 6 van Schubert. Het concert duurt ongeveer een uur. Toegang is inclusief drankje achteraf. Info en tickets via www.gouds-symfonieorkest.nl of aan de zaal

Jubileumconcert Toonkunst Plus Gouda
20:00 Gouda, Sint-Janskerk. Het koor Toonkunst Plus Gouda geeft een speciaal concert ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum. Uitgevoerd wordt Die Schöpfung van Joseph Haydn, begeleid door Rbo Sinfonia en met drie professionele solisten, waarvan een uit het buitenland. Sopraan Nicole Fiselier, tenor William Knight, bas Hans Christian Hinz en Margriet den Hartog op klavecimbel zullen met dirigent Leo Rijkaart zorgen voor een sfeervol optreden. Toegangskaarten á 30 euro zijn te verkrijgen bij de St-Janskerk, boekwinkel Verkaaik, boekwinkel Smit, de leden van het koor en via www.toonkunstplusgouda.nl.

Happy Miel in Kleintheater Zwaan
20:00 Gouda, Kleintheater Zwaan, Zwaansgat 15. Happy Miel speelt zijn voorstelling ‘Onderweg’. Na zijn succesvolle deelnames aan het Leids Cabaret Festival in 1997, 1999 en 2002 toert de Nijmeegse cabaretier, wiens echte naam Miel Verstappen is, met voorstellingen in eigen beheer langs kleine theaters van het land. In Onderweg gaat hij op zoek naar flow, naar spel en naar het nu. Wanneer begint ‘het nu’ en hoe kom je er zo dicht mogelijk bij in de buurt? Van veel vragen naar weinig antwoorden in anderhalf uur. Een voorstelling over vergankelijkheid, spelen en onderweg zijn. En over Smurfen. Slechts 26 plaatsen. Kaarten via www.kleintheaterzwaan.nl.

COOL Talent - tiende editie
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Een muzikale avond van hoge kwaliteit voor en door middelbare scholieren uit Gouda en omgeving. Te verwachten zijn dansgroepen, bands, singer songwriters, zangstemmen en acrobatiek. De meest bijzondere acts van de vier Goudse middelbare scholen en natuurlijk wordt er ook teruggekeken naar de talenten van de afgelopen tien jaar Cool Talent. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Goudsch Kamerkoor zingt 'Parels'
20:15 Haastrecht, Hervormde kerk, Kerkplein 9. Het Goudsch Kamerkoor bestaat 40 jaar. Het koor begint dit jubileumjaar met 'Parels', de favorieten van de koorleden van de afgelopen 10 jaar. Naast de Mis voor dubbelkoor van Frank Martin brengt het koor drie motetten van Stanford, en liederen van Brahms, Max Reger, Vaughan Williams en Elgar. Stuk voor stuk fraaie a capella koorparels. Het Goudsch Kamerkoor staat onder leiding van Mark Lippe. Kaarten voor het concert à 15 euro via www.goudschkamerkoor.nl.

zondag 16 april

Assepoester De Musical
13:30/16:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Van Hoorne Entertainment betovert jong en oud met Assepoester De Musical. Het wereldberoemde verhaal komt tot leven met een flinke dosis humor. Samen met de betoverende liedjes en schitterende kostuums is deze familiemusical een ware beleving. Met verkleedwedstrijd en Meet & Greet. Kaarten zijn te bestellen www.goudseschouwburg.nl.

Rouwcafé Boek & Troost
15:00-17:00 Gouda, Ontmoetingscentrum van Noord, Lekkenburg 1. Elke derde zondag van de maand organiseert Boek en Troost het Rouwcafé. Een veilige en welkome plek voor iedereen die door de dood een dierbare moet missen. Of dat nu een partner, ouder, kind, vriend/vriendin is, het Rouwcafé biedt gelegenheid om in een ongedwongen sfeer lotgenoten te ontmoeten. Aan de hand van een thema, verhaal of gedicht kunnen ervaringen worden uitgewisseld. Het thema van april: Op zoek naar het licht. Kosten: 5 euro incl. consumpties. Aanmelden: info@boek-en-troost.nl.

Jubileumconcert Vita Nova
15:00 Haastrecht, Hervormde kerk, Kerkplein 9. Vrouwenkoor Vita Nova viert haar 95-jarig jubileum met een concert in de Hervormde kerk. Het koor brengt onder leiding van dirigente Marja Timmer een programma ten gehore met als thema 'Fly with me'. De muzikale begeleiding wordt gevormd door Ingrid Rietveld (piano), Daniëlle van der Bas (klarinet) en Annastasia van de Klomp (viool). Kaarten à 10 euro zijn verkrijgbaar bij Bakker Cadeauwinkel, Hoogstraat 55 in Haastrecht of voor aanvang van het concert aan de kerk. Reserveren kan ook door 10 euro p.p. over te maken op NL81 RBRB 0956 1224 34 t.n.v. Vrouwenkoor Vita Nova, onder vermelding van naam.

Goudse Stadsiftar
19:00 Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34a. Omdat de eerste editie vorig jaar met 175 bezoekers een succes was, organiseert Cultuurhuis Garenspinnerij opnieuw de Goudse Stadsiftar. De deuren staan wagenwijd open voor iedereen die mee wil eten. Vanaf 12 jaar is iedereen welkom. Aanmelden via goudsestadsiftar@gmail.com. Deelname is gratis. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Gouda, Cargill, Cultuurhuis Garenspinnerij, bewoners van de asielboot en veel andere vrijwilligers uit Gouda.

maandag 17 april

Spreekuur Taalhuis
9:30-11:30 Gouda, Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Infopunt Digitale Zorg in ziekenhuis
14:00-18:00 Gouda, Groene Hart Ziekenhuis. Steeds meer mensen vinden het moeilijk om hun weg te vinden in de digitale omgeving van het ziekenhuis, de dokter en de apotheek. Het Taalhuis helpt. Iedere maandag van 14.00 tot 18.00 uur zitten in de hal van het Groene Hart Ziekenhuis vrijwilligers klaar voor het beantwoorden van vragen. Bijvoorbeeld: hoe log je in bij het patiëntenportaal van het ziekenhuis? Wat is er dan te zien in het portaal? Hoe werkt het? Hoe kun je afspraken en gegevens inzien en hoe werkt de chatfunctie? De hulp is gratis. Aanmelden is niet nodig.

dinsdag 18 april

Computervragenuurtje in De Walvis
10:30 Gouda, Ontmoetingscentrum De Walvis, Walvisstraat 1. Van 10.30 tot 12.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb klaar om vragen te beantwoorden over computers, tablets of smartphones. Voor verdere informatie: Patricia van Waas, tel. (0182) 590101.

Informatiepunt Digitale Overheid
13:00-15:00 Gouda, bibliotheek in de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Nederlands Dans Theater 2 - Climb the sky
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Climb the sky introduceert een nieuwe, inspirerende stem in het gezelschap, Noé Soulier, markeert de eerste samenwerking van Crystal Pite met de NDT 2-dansers voor haar werk Ten Duets on a Theme of Rescue, en presenteert de terugkeer van Out of Breath van Johan Inger. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

woensdag 19 april

50+ Ladies Evening - Zomer in Frankrijk
19:00 Gouda, Cinema Gouda. Na een jarenlange vriendschap tussen twee gezinnen ontstaan er tijdens een gezamenlijke vakantie ineens gevoelens tussen vader Walt en Marie, de moeder van het andere gezin. Tickets inclusief een welkomstdrankje en een goodiebag. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Lezing over Kees van Dongen
19:30 Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34. Kees van Dongen groeide in korte tijd uit tot een van de beroemdste kunstenaars van de twintigste eeuw. Karin Braamhorst bespreekt de mooiste werken van deze veelzijdige kunstenaar, voor wiens portretten de Beau Monde in de rij stond tot aan Van Dongens dood in 1968. Kaarten voor deze lezing kosten 29,50 euro en zijn te reserveren op www.cultuurhuisgarenspinnerij.nl.

Coldplay - Music of the Spheres: Live at River Plate
20:00 Gouda, Cinema Gouda. Na het overweldigende succes van de Live Broadcast vanuit Argentinië keert de band terug naar de bioscoop in deze gloednieuwe, director's cut van de show. Lichten, lasers, vuurwerk en led-polsbandjes vullen het scherm in een concert dat door The Times is aangekondigd als 'de grootste live muziekshow ooit'. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Spinvis & Saartje van Camp - Neveldieren
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Spinvis en Saartje Van Camp wekken de mythologische neveldieren tot leven in de wereld van nu. Ergens tussen waan en werkelijkheid fluisteren en zingen deze wezens ons toe. Eeuwenoud zijn ze. Wat drijft hen? Waarom zijn ze nog altijd hier? Met veel bekende en nieuwe Spinvisliedjes. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

donderdag 20 april

50+ Special - Whale Nation
19:00 Gouda, Cinema Gouda. Ga mee op ontdekkingsreis naar de bijzondere wereld van walvissen en de verborgen samenleving van deze buitengewone zoogdieren. Een adembenemende natuurfilm over de beschermers van onze planeet. Inclusief een kop koffie of thee met iets lekkers bij aanvang en een glas wijn na afloop. Reserveren op www.cinemagouda.nl.

Chris Grem vs. Neil Diamond
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Chris Grem (Het Groot Niet te Vermijden) brengt een solo-hommage aan Neil Diamond. Hij vertelt over diens leven en natuurlijk over de songs. Sweet Caroline, Love on the Rocks, Hello again, Red red wine: Chris speelt ze allemaal. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.