Molenwiekgebouw in 2024 gereed

gouda • Op zowel de hotelboot als op de Blokker locatie is de situatie over het algemeen goed. Dit beeld werd tijdens een bijeenkomst woensdagavond, geschetst door het college naar de raad.

Er verblijven momenteel 185 mannen op de hotelboot. Na hun verhuizing zullen zij met 8 personen in een unit wonen. Voor hen zal de situatie in de units wat verbeteren ten opzichte van de noodopvang waar zij nu zitten. Ze krijgen hun eigen toilet en douches en de mogelijkheid om zelf te koken. Daar krijgen ze per week 46,97 voor, aangevuld met 12,95 leefgeld per week. Het COA geeft nu geld om pannen en andere spullen voor de keukens te kopen. Ook is er een stukje groen op de nieuwe locatie, worden er picknicktafels geplaatst en zal er een brug komen naar het terrein. 

Lasten overnemen

Op dit moment is het nog lastig voor hen om aan werk te komen. ‘In principe kunnen asielzoekers na 6 maanden aan het werk. Dat mag dan 24 weken per jaar. Maar het is lastig om ze aan een werkgever te koppelen,’ laat de projectleider weten. Wethouder Tetteroo: ‘Er moet veel documentatie heen en weer, terwijl ze vaak niet weten aan welke gemeente ze worden gekoppeld. Dan klopt ook de inburgeringsambtenaar op de deur.’ Dit maakt werkgevers er niet ‘happig’ op. Het collega gaat onderzoeken of zij alle administratieve rompslomp ‘in de voorwas kunnen zetten’: ‘we gaan kijken waar en hoe we de lasten over kunnen nemen.’

Op de Blokkerlocatie is 60 procent van de 246 bewoners inmiddels aan het werk. ‘Dat komt mede door ons wekelijkse spreekuur op de locatie zelf,’ aldus de projectleider. Het huurcontract loopt af op 1 april 2026, maar de gemeente kan, als de oorlog eerder stopt, eerder van het huurcontract af. Het college zelf zegt er alles aan te doen om de plek als een thuis te laten voelen. ‘Maar het is en blijft noodopvang, het is geen huis. We proberen continue te verbeteren wat er te verbeteren is.’ Er is bijvoorbeeld WiFi, er is onlangs een nieuwe lift geïnstalleerd, het sanitair is vervangen en er komen nieuwe vloeren.

Regionale afspraken

Zolang de spreidingswet er nog niet is, worden er regionaal afspraken gemaakt over de verdeling van asielzoekers. De 18 gemeenten in de regio Hollands Midden hebben afgesproken 2200 opvangplekken te verdelen, dit gebeurt op basis van het aantal inwoners per gemeente. Gouda wordt daarbij een van de plekken die de meeste asielzoekers op gaat vangen. Gouda loopt daarin voor op de regio, onder andere omdat de voorzieningen in de stad het beter toelaten dan bij andere gemeenten.

Jan de Laat, van GoudaPositief spreekt zijn zorgen uit over de voorbeeldfunctie die Gouda op zich neemt. ‘Met grote aantallen moet iedereen zijn bijdrage leveren, het kan niet alleen van Gouda afhangen.’ Hij vreest voor het draagvlak, als er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Tetteroo: ‘We vinden het mooi dat wij een gidsgemeente zijn. We zien dat het de regio inspireert.’

De bouw van de units is op dit moment in volle gang. In de eerste instantie komen daar dus 185 mannen. ‘Dan kan de buurt eerst aan die 185 wennen,’ aldus de projectleider. Wellicht komen er ook 37 Oekraïense vluchtelingen. Op die locatie zullen minimaal 5 jaar asielzoekers komen. De officiële opening zal 11 mei zijn, met staatssecretaris Eric van den Burg.