• Het Streekmuseum aan de Oudeweg 3 in Reeuwijk houdt een extra verkoopdag op zaterdag 28 januari van 10.00 tot 17.00 uur.
• Het Streekmuseum aan de Oudeweg 3 in Reeuwijk houdt een extra verkoopdag op zaterdag 28 januari van 10.00 tot 17.00 uur. Foto: aangeleverd

donderdag 26 januari

Voorleesontbijt
9:00-10:00 Gouda, bibliotheek. Speciaal voor peuters en kleuters zijn er van 25 januari tot en met 4 februari de Nationale Voorleesdagen. Bibliotheek Gouda organiseert allerlei activiteiten, waaronder een voorleesontbijt op 26 januari. Wethouder Thierry van Vugt leest voor uit het Prentenboek van het jaar: ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’. Marike van Mirakel Musicaltheater zorgt voor een speels element. Het ontbijt is gratis. Aanmelden: www.bibliotheekgouda.nl/voorleesontbijt. Er kan één volwassene per kind mee. Ook een knuffel mag mee.

Spreekuur voor senioren met computervragen
14:00-16.00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda beantwoordt vragen van senioren over de digitale wereld. Iedere donderdag van 14.00 uur tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1. Vrije inloop; aanmelden is niet nodig. De computerhulp is gratis.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het 'computervragenuurtje' kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Lezing over muggen in tijden van klimaatsverandering
20:00 Gouda, infocentrum Heempad, Ridder van Catsweg t.h.v. nr. 325, achter de Prinsessenflats. De KNNV, Vereniging voor Veldbiologie in Gouda en omgeving, houdt een lezing over muggen in tijden van klimaatsverandering. Door de verhoging van de temperatuur gaan hier muggen voorkomen, die ongewenste ziekten kunnen overbrengen. Zo wordt tegenwoordig de Tijgermug waargenomen die o.a. knokkelkoorts kan overbrengen. De lezing wordt gegeven door Maarten Schrama, ecoloog aan de universiteit Leiden. Toegang is gratis.

vrijdag 27 januari

Opvliegers: Girls on Fire - Antje Monteiro, Joanne Telesford en Hilke Bierman
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. De Opvliegers zijn terug met een show vol bekende hits en zeer herkenbare verhalen. Hoe lang kan Antje nog ontkennen dat ze in de overgang zit? Wat maakt Joanne zo'n hippe oma en is het waar dat Hilke worstelt met haar corrigerend ondergoed? Nooit gaven deze drie dames zich zo bloot. Hét vriendinnenuitje van het jaar! Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Fleetwood Mac tribute in Concordia
20:15 Haastrecht, Theater Concordia. Fleetwood Mac-tributeband Mirage bestaat uit vijf muzikanten, die uit liefde voor Fleetwood Mac de koppen bij elkaar gestoken hebben om de gouden hits van weleer nieuw leven in te blazen. Het betreft een sta-concert. Kaarten à 25 euro zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

zaterdag 28 januari

Verkoopdag
10:00-17:00 Reeuwijk, Streekmuseum, Oudeweg 3. In het Streekmuseum is er voorlopig voor de laatste keer gelegenheid om leuke hebbedingetjes, nostalgische spullen, servies, boeken, tijdschriften en nog veel meer aan te schaffen. Voor kleine prijsjes. Er zijn ook nog wat exemplaren van de kalender 'Mooi Reeuwijk 2023' waarvan de opbrengst voor het museum is.

Nationaal Theaterweekend
12:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Tijdens het Nationaal Theaterweekend is er in de Goudse Schouwburg van alles te doen. Rondleidingen, workshops, kinderactiviteiten, muziek en verrassende acts. De meeste activiteiten zijn gratis en de voorstellingen kosten dit weekend slechts 10 euro. Kijk voor het programma op www.goudseschouwburg.nl.

Werkplaats op zaterdag
14:00-17:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Regelmatig zijn er voor kinderen ‘Werkplaatsen op zaterdag’ in de Techniekwerkplaats op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek. De activiteit begint om 14.00 uur. Een middag kost 7,50 euro inclusief drinken. (Groot)ouders mogen gratis naar binnen (1 volwassene per kind). Op 28 januari gaan de kinderen aan de slag met LEGO. Aanmelden: www.bibliotheekgouda.nl/werkplaats.

Orgelconcert
16:00 Gouda, Sint-Jan. Orgelconcert (verzoekprogramma) door Gerben Budding (stadsorganist Gouda en kerkmusicus St.-Jan).

Muziek: André Rieu in Dublin
19:45 Gouda, Cinema Gouda. Ga mee met André, zijn Johann Straussorkest, de sopranos, tenors en andere gasten voor een fantastische viering vol romantische melodieën, populaire klassiekers, feestnummers en natuurlijk de geliefde walsen. Neem je geliefden mee naar de bioscoop voor een unieke ervaring vol muziek en dans, opgenomen in ‘het land van de honderdduizendmaal welkom!’. Céad Míle Fáilte! Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Orgelconcert
20:00 Gouda, Gereformeerde Gemeente, Nieuwe Gouwe Oostzijde 2b. Gerben Budding (stadsorganist van Gouda) bespeelt het Van Vulpen orgel van de Gereformeerde Gemeente in Gouda. Het concert staat in het teken van twee componisten die respectievelijk 190 jaar en 150 jaar geleden geboren werden, namelijk Johannes Brahms en Max Reger. Daarnaast klinken er ook werken van Johann Sebastian Bach. Er is samenzang aan het begin en aan het einde van het concert. De toegang tot het concert is gratis.

zondag 29 januari

Muziek: André Rieu in Dublin
10:45/13:30/16:15 Gouda, Cinema Gouda. Ga mee met André, zijn Johann Straussorkest, de sopranos, tenors en andere gasten voor een fantastische viering vol romantische melodieën, populaire klassiekers, feestnummers en natuurlijk de geliefde walsen. Neem je geliefden mee naar de bioscoop voor een unieke ervaring vol muziek en dans, opgenomen in ‘het land van de honderdduizendmaal welkom!’. Céad Míle Fáilte!

Nationaal Theaterweekend
12:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Tijdens het Nationaal Theaterweekend is er in de Goudse Schouwburg van alles te doen. Rondleidingen, workshops, kinderactiviteiten, muziek en verrassende acts. De meeste activiteiten zijn gratis en de voorstellingen kosten dit weekend slechts 10 euro. Kijk voor het programma op www.goudseschouwburg.nl.

Voorleeswedstrijd
14:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Tijdens de grote Goudse opa-en-oma-voorleeswedstrijd lezen z'n tien 10 mensen voor. Een jury, die natuurlijk bestaat uit kinderen, bepaalt wie dat het beste doet. Juryvoorzitter is Bart Jansen (voorheen eigenaar van boekhandel Verkaaik). De winnaar gaat met Bart en de Boekfiets op vier woensdagen naar basisscholen toe om daar voor te lezen en boeken uit te delen. Toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.

'Verhalen met muziek, muziek met verhalen'
14:00 Haastrecht, 't Raedthuys. De Haastrechtse Kring houdt de bijeenkomst 'Verhalen met muziek, muziek met verhalen'. Pianomuziek met uitleg door concertpianist Geert Omta. Liefhebbers van klassieke muziek zullen het wel herkennen: je hoort de muziek en je vraagt je af: wie heeft dat ook alweer gecomponeerd en wat heeft hij nog meer gecomponeerd. Maar ook: wanneer leefde die componist eigenlijk en wie waren zijn tijdgenoten en wat gebeurde er, bijvoorbeeld, tijdens zijn leven in de wereld om hem heen? Allemaal 'weetjes' die het plezier in het luisteren alleen maar kunnen doen toenemen. Toegang: 22,50 euro; voor donateurs van de Haastrechtse Kring 20 euro. CJP en jongeren tot 18 jaar gratis. Kaarten via www.haastrechtsekring.nl of aan de kassa.

Taizéviering
16:30 Haastrecht, Hervormde kerk. Tijdens deze Taizéviering worden er liederen gezongen, korte muziekfragmenten op tekst die zich steeds weer herhalen. Er worden Bijbelteksten gelezen, zonder preek, en er is een stilte waarin men tot rust kan komen. Tijdens de viering is er een mogelijkheid om een kaarsje aan te steken. Voorafgaand aan de viering wordt een aantal liederen kort geoefend. Wie daaraan wil meedoen is \welkom, aanmelden is niet nodig. Muzikale begeleiding is in handen van Bas Koster. De kerk is open vanaf 16.00 uur.

dinsdag 31 januari

Computervragenuurtje in 't Govertje
10:30 Gouda, Ontmoetingscentrum ’t Govertje, Ouverturelaan 12. Van 10.30 tot 12.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb klaar om vragen te beantwoorden over computers, tablets of smartphones. Voor verdere informatie: Patricia van Waas, tel. (0182) 590101.

Pizza's bakken bij Van Noord
5:30 Gouda, Van Noord, ontmoetingscentrum Van Noord, Lekkenburg 1. Kinderen gaan deze middag hun eigen pizza bereiden en bakken. Uiteraard mogen ze 'm ook proeven. De activiteit is bedoeld voor kinderen uit de groepen 3, 4 en 5 van de basisschool. Deelname kost vijftig eurocent per kind en aanmelden kan tot uiterlijk vrijdag 27 januari via vannoordpizzas@gmail.com. De middag start om 15.30 uur (inloop vanaf 15.15 uur) en om 18.00 uur gaat iedereen weer naar huis.

The Prom - Pia Douwes, Joke de Kruijf e.a.
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Het ultieme musicalfeest voor jong en oud met onweerstaanbare muziek, een hartverwarmend verhaal en verrukkelijke humor. Speld je corsage op, grijp je danspartner en gooi die jazz hands in de lucht, want… het is tijd voor een feestje! Deze Broadwaymusical won de Drama Desk Award voor beste musical. Ook te zien op woensdag 1 en donderdag 2 februari. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

donderdag 2 februari

Historisch Café
13:30-16:00 Haastrecht, Theater Concordia. Elke eerste donderdagmiddag van de maand van 13.30 tot 16.00 uur houdt de Historische Vereniging Haastrecht een Historisch Café. De vereniging wil graag de inwoners van Haastrecht in de gelegenheid stellen om kennis te maken met de vereniging en eventueel ter plaatse vragen te stellen of hun verhaal te doen. Er zullen historische boeken, documenten en/of foto's aanwezig zijn.

Repair Café
13:30-16:00 Haastrecht, Theater Concordia. Iedereen is welkom om met hun kapotte spullen naar Theater Concordia te komen, om die ter plaatse, samen met vrijwillige reparateurs, weer in orde te maken. Ook WelZijn Krimpenerwaard is vertegenwoordigd met de Formulierenfabriek voor inwoners die hulp en ondersteuning kunnen gebruiken bij het invullen van (digitale) formulieren. Tenslotte is de Historische Vereniging Haastrecht present.

Spreekuur voor senioren met computervragen
14:00-16.00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda beantwoordt vragen van senioren over de digitale wereld. Iedere donderdag van 14.00 uur tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1. Vrije inloop; aanmelden is niet nodig. De computerhulp is gratis.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het 'computervragenuurtje' kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Spinning Jazz Session met René ten Cate
20.00-23.00 Gouda, Gouda Studio’s, Oosthaven 12. René ten Cate mag met recht de beste en bekendste vibrafoon muzikant van Nederland en daarbuiten worden genoemd. Hij heeft gespeeld met de grootste jazz coryfeeën van de aarde. Speelt dit keer met 'Arie Kuit and Friends', tijdens de tweede Spinning Jazz Session in Gouda Studio’s. Tot en met mei iedere tweede donderdag van de maand. De avond wordt afgesloten met een jamsessie. Kaartverkoop aan de deur en op de website van Gouda Studio's: www.goudastudios.nl.

zaterdag 4 februari

Ton Kas - Best of.... (reprise)
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. De beste fragmenten uit eerdere shows van Ton Kas passeren nog 'ns de revue. Maar anders verpakt en aangevuld met kersvers materiaal, want dit wordt een compleet nieuwe show! Best of…? Wat denk je zelf? Om 't nóg bezopener te maken natuurlijk. Daarom! Kaarten op www.goudseschouwburg.nl.

zondag 5 februari

Gluren bij de Buren - Into the Woods
12.45/14.15/15.45 Gouda, Goudse Schouwburg. Iris Perfoming Arts speelt in samenwerking met Stichting IPA Producties de musical Into the Woods. In deze musical, met muziek van Stephen Sondheim, lopen verhaallijnen en personages van verschillende bekende sprookjes, zoals Roodkapje, Assepoester en Rapunzel, door elkaar. De castleden geven graag een voorproefje. Tijdens Gluren bij de Buren staan deuren door het hele land wagenwijd open voor buurtgenoten en cultuurliefhebbers. Gastvrije buren verwelkomen de wijk om te komen genieten van lokale amateurkunst. www.glurenbijdeburen.nl

Live op zondag: The Red Strats
15:00 Haastrecht, Theater Concordia. The Red Strats treden op in Theater Concordia. Deze band brengt het 'Cliff Richard'-geluid uit de sixties weer helemaal tot leven. Kaarten à 10 euro zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

dinsdag 7 februari

iPad-training
10:00-12:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek verzorgt een training over de iPad, waarin deelnemers stap voor stap wegwijs worden gemaakt in de digitale wereld. Er zijn vijf bijeenkomsten: op 7 februari, 14 februari, 21 februari, 28 februari en 7 maart. Leden van de bibliotheek en/of SeniorWeb betalen 20 euro. Niet-leden betalen 25 euro. Meer informatie op www.bibliotheekgouda.nl.

Computervragenuurtje in De Walvis
10:30 Gouda, ‘t Govertje, Ouverturelaan 12. Van 10.30 tot 12.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb klaar om vragen te beantwoorden over computers, tablets of smartphones. Voor verdere informatie: Patricia van Waas, tel. (0182) 590101.

woensdag 8 februari

Workshop over wachtwoorden
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Workshop voor senioren over wachtwoorden. Wachtwoorden beveiligen je gegevens. Maar je moet zelf zorgen dat ze sterk zijn en dat je ze slim bewaart en onthoudt. Besproken worden de valkuilen en mogelijkheden. Deelname kost 5 euro. Aanmelden via www.bibliotheekgouda.nl.

Taxatiemiddag
14:00-16:30 Haastrecht, hotel restaurant Over de Brug. Taxateur Arie Molendijk taxeert deze middag oude boeken zoals oude (staten)bijbels, atlassen, geïllustreerde werken en reisboeken, handschriften, oude brieven, foto's, ansichtkaarten en prenten. De kosten voor een taxatie zijn vijf euro voor één tot ongeveer tien boeken of seriewerken. De taxatiekosten van grotere collecties/bibliotheken, die meer tijd in beslag nemen, variëren van 25 tot vijftig euro. Vrije inloop zonder afspraak. Meer informatie: www.molendijkboeken.nl.

Ladiesnight: Magic Mike's Last Dance
19:00/19:15/19:30/20:00 Gouda, Cinema Gouda. In de laatste film uit de Magic Mike series gaat Mike naar Londen voor een laatste uitspatting nadat hij van een rijke socialite een aanbod heeft gekregen dat hij niet kan weigeren. Er blijkt echter meer op het spel te staan dan hij denkt. Met o.a Channing Tatum en Salma Hayek. Geniet van een heerlijk avondje uit compleet met drankje, hapjes, leuke stand en een goodiebag. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

donderdag 9 februari

Spreekuur Taalhuis
9:30-11:30 Gouda, De Walvis, Walvisstraat 1. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Spreekuur voor senioren met computervragen
14:00-16.00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda beantwoordt vragen van senioren over de digitale wereld. Iedere donderdag van 14.00 uur tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1. Vrije inloop; aanmelden is niet nodig. De computerhulp is gratis.

Computervragenuurtje
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het 'computervragenuurtje' kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone.

vrijdag 10 februari

Cursus Windows
10:00-12:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. In deze cursus leren deelnemers vanaf het begin werken met een computer. Ook komen de mogelijkheden van internet en het gebruik van mail aan bod. Er zijn vijf bijeenkomsten: op 10 februari, 17 februari, 24 februari, 3 maart en 10 maart. Leden van de bibliotheek en/of SeniorWeb betalen 20 euro. Niet-leden betalen 25 euro. Aanmelden/meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl.