• Het Jeugdtheaterhuis staat op 14 en 15 januari met ‘Een Wintervertelling!' in Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda.
• Het Jeugdtheaterhuis staat op 14 en 15 januari met ‘Een Wintervertelling!' in Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda. Foto: aangeleverd

donderdag 12 januari

Spreekuur Taalhuis
9:30-11:30 Gouda, De Walvis, Walvisstraat 1. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Spreekuur voor senioren met computervragen
14:00-16.00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda beantwoordt vragen van senioren over de digitale wereld. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1. Vrije inloop; aanmelden is niet nodig. De computerhulp is gratis.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum de Rotonde, Zuidhoef 138. Op het 'computervragenuurtje' kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Julika Marijn - In de schaduw van Rembrandt
14:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Geertje Dircx was jarenlang Rembrandts minnares en voedde zijn zoon Titus op. Totdat Hendrickje Stoffels ten tonele verscheen. Geertje werd bruut opzijgeschoven. Tegen het decor van wat eerder de Gouden Eeuw werd genoemd, laat Julika de vrouw aan het woord die de schaduwkant van Rembrandt aan den lijve ondervond. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Jan Wunderbaum - The Clowns Convention
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. In een wervelende show gaat een groep internationale clowns op zoek naar een weg uit de crisis. Kunnen de clowns de mensheid redden van de ondergang? Hebben zij met hun patent op humor de laatste strohalm tegen polarisering in handen? Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

vrijdag 13 januari

Jan Smit - Boven Jan
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. 200 Miljoen mensen wereldwijd zagen hoe Jan in 2021 het Eurovisie Songfestival presenteerde. Nu wordt het weer tijd voor zijn eigen muziek. Samen met zijn band, brengt hij nummers van z'n nieuwe album. En natuurlijk zullen zijn grote hits niet ontbreken. Jan is terug! Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zaterdag 14 januari

Zwerfvuilactie Partij voor de Dieren
13:00 Gouda, start bij buurthuis de Walvis, Walvisstraat 1. Om 2023 goed en actief te beginnen houdt Partij voor de Dieren in Gouda een zwerfvuil schoonmaakactie. Deze keer weer in Korte Akkeren. Iedereen is welkom om mee te helpen.

Werkplaats op zaterdag
14:00 Gouda, Chocoladefabriek aan Klein Amerika 20. Regelmatig zijn er ‘Werkplaatsen op zaterdag’ in de Chocoladefabriek. Op de tweede verdieping bevindt zich de Techniekwerkplaats, waar kinderen de mogelijkheden van techniek en technologie ontdekken. Op 14 januari kunnen kinderen van 5 tot 8 jaar onder begeleiding van Natascha en Celine een bordspel maken. Een middag kost 7,50 euro inclusief drinken. (Goot)ouders mogen gratis naar binnen (1 volwassene per kind). Meer informatie en kaartverkoop: www.bibliotheekgouda.nl/werkplaats.

Familievoorstelling 'Een Wintervertelling!'
19:30 Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij. Het Jeugdtheaterhuis speelt deze winter ‘Een Wintervertelling!, 'naar Charles Dickens en onszelf‘ (7+) in theaters door heel Zuid-Holland. De tournee eindigt in Cultuurhuis Garenspinnerij met de dernières op zaterdag 14 januari om 19.30 uur en zondag 15 januari om 15.00 uur. Twaalf talentvolle jongeren gaan aan de haal met Dickens’ wereldberoemde ‘A Christmas Carol’. Ze maken het van nú met dans, theater en een live bandje. Kaarten kosten 7,50 - 10 euro en zijn te reserveren op jeugdtheaterhuis.nl.

Theater Utrecht en Dox - Quake
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Quake is een energieke, ontwapenende en muzikale theater- en dansvoorstelling over hoe het verleden in ons doorleeft. Acht dansende, pratende en zingende multitalenten onderzoeken hoe hun verhaal samenhangt met de levensverhalen van andere mensen. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Special preview: Babylon
20:00 Gouda, Cinema Gouda. Babylon is een origineel verhaal dat zich afspeelt in het Los Angeles van de jaren 1920 en de opkomst en ondergang van diverse personages. Met in de hoofdrol o.a. Brad Pitt en Margot Robbie. Geniet van deze film voor de officiële releasedatum inclusief een glas wijn en bittergarnituur na afloop. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Christian van Eijkelenburg - Drift (première)
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Theatertrip met elektronische beats, kleurrijke visuele droombeelden, filosofische uitbarstingen en theatrale driftbuien. Verfrissend en absurdistisch cabaretspektakel over het (niet) toegeven aan menselijke driften. Ga de confrontatie aan met je innerlijke 'ikje' en verlaat de zaal in ongekende extase. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zondag 15 januari

Special preview: Babylon
14:00 Gouda, Cinema Gouda. Babylon is een origineel verhaal dat zich afspeelt in het Los Angeles van de jaren 1920 en de opkomst en ondergang van diverse personages. Met in de hoofdrol o.a. Brad Pitt en Margot Robbie. Geniet van deze film voor de officiële releasedatum inclusief een heerlijk glas wijn en bittergarnituur na afloop. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Nieuwjaarconcert Haastrechtse Kring
14:00 Haastrecht, Hervormde kerk. Nieuwjaarsconcert verzorgd door Kristien Devolder (piano), Warre Dendievel (trompet) en Evelien Vaneysendeyk (harp). Toegang: 20 euro (incl. glas Prosecco in de pauze). Donateurs Haastrechtse Kring betalen 15 euro. CJP en jongeren tot 18 jaar gratis. Kaarten via www.haastrechtsekring.nl of aan de kassa.

Familievoorstelling 'Een Wintervertelling!'
19:30 Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij. Het Jeugdtheaterhuis speelt deze winter 'Een Wintervertelling!, 'naar Charles Dickens en onszelf' (7+) in theaters door heel Zuid-Holland. De tournee eindigt in Cultuurhuis Garenspinnerij met de dernières op zaterdag 14 januari om 19.30 uur en zondag 15 januari om 15.00 uur. Twaalf talentvolle jongeren gaan aan de haal met Dickens' wereldberoemde 'A Christmas Carol'. Ze maken het van nú met dans, theater en een live bandje. Kaarten kosten 7,50 - 10 euro en zijn te reserveren op jeugdtheaterhuis.nl.

Rouwcafé Boek & Troost
15:00 Gouda, Ontmoetingscentrum van Noord, Lekkenburg 1. Elke derde zondag van de maand organiseert Boek & Troost het Rouwcafé. Een veilige en welkome plek voor iedereen die door de dood een dierbare moet missen. Of dat nu je partner, ouder, kind, vriend/vriendin is, het Rouwcafé biedt gelegenheid om in een ongedwongen sfeer lotgenoten te ontmoeten. Aan de hand van een thema, verhaal of gedicht kunnen ervaringen worden uitgewisseld. Zondag 15 januari wordt gesproken over het gebruik van rituelen om de herinnering aan een overledene levend te houden. Kosten: 5 euro incl. consumpties. Aanmelden: info@boek-en-troost.nl. Meer info op www.boek-en-troost.nl.

Filmmiddag in Theater Concordia
15:00 Haastrecht, Theater Concordia. Concordia Filmmiddag met dit keer de animatiefilm 'Minuscule 2: Het tropisch avontuur' (2019). Als het tijd is om de wintervoorraden aan te vullen, merkt niemand dat een lieveheersbeestje vastzit in een pakket voor… de Caraïben! Het Rescue Team komt in actie, en zo belanden mier, spin en lieveheersbeestje aan de andere kant van de wereld. Maar komt hun hulp nog op tijd? De film draait in Theater Concordia op groot scherm. Kaarten (à 6,50 euro) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

Express Yourself
16:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Afgelopen acht weken waren ongeveer twintig jongeren in de leeftijd van 14 t/m 22 jaar, kind aan huis bij de Goudse Schouwburg. Onder professionele begeleiding kregen zij de kans om hun verhaal te vertellen en te laten zien middels dans, muziek en zang. Samen met een regisseur, creatief leider, coaches en docenten van verschillende disciplines werkten zij hun performance uit tot een voorstelling. Iedere jongere verdient een podium voor zijn of haar verhaal - en dat podium krijgen zij! Tijdens de première van Express Yourself. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

dinsdag 17 januari

Cursus Fotograferen met de Android-telefoon
10:00-12:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De camera op de Android-smartphone is door de jaren heen steeds beter geworden. Veel bezitters laten daarom de gewone fotocamera thuis en gebruiken de smartphone voor het maken van foto’s. Op de Android-smartphone gebruikt men daarvoor de app Camera. Samen met SeniorWeb verzorgt de bibliotheek Gouda een cursus over de werking van de fotofunctie. De cursus is op 17 januari, 24 januari en 31 januari Meer informatie en kaartverkoop: www.bibliotheekgouda.nl/fotograferen.

Computervragenuurtje in 't Govertje
10:30 Gouda, Ontmoetingscentrum ’t Govertje, Ouverturelaan 12. Van 10.30 tot 12.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb klaar om vragen te beantwoorden over computers, tablets of smartphones. Voor verdere informatie: Patricia van Waas, tel. (0182) 590101.

Cursus over de smartphone
14:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Bijna alle verkochte mobiele telefoons zijn tegenwoordig smartphones. Dat wil zeggen dat de telefoons meer kunnen dan alleen bellen en sms’en. Op de slimme apparaten kan men ook internetten, e-mailen, sociale media gebruiken, spelletjes spelen en fotograferen. Maar hoe werkt dat allemaal? De bibliotheek Gouda geeft samen met SeniorWeb een cursus over de smartphone (Android). Deze bestaat uit vijf bijeenkomsten op 17 januari, 24 januari, 31 januari, 7 februari en 14 februari van 14.00 tot 16.00 uur. De groep bestaat uit maximaal 6 personen. Leden van de bibliotheek en/of SeniorWeb betalen 20 euro. Niet-leden betalen 25 euro. Meer informatie op www.bibliotheekgouda.nl.

Jan Hendrik Groen - Opgewekt naar de eindstreep
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Ben je benieuwd hoe het Hendrik Groen vergaat na de sluiting van het verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord? Dan is nu je kans. Voor de laatste keer komt Hendrik Groen terug. En omdat 'in iedere bejaarde ook nog altijd een jong iemand verborgen zit' bestaat de cast uit jonge acteurs. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

woensdag 18 januari

Spreekuur Taalhuis
9:30-11:30 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Leesclub over ‘De omwenteling’ van Suzanna Jansen
19:30 Gouda, bibliotheek, Klein Amerika 20. Op 22 januari om 15.30 uur is er in de Goudse Schouwburg een literair café met schrijfster en verteller Suzanna Jansen. Ter voorbereiding hierop is er een leesclubavond in de bibliotheek over haar boek ‘De omwenteling’. Zie ook: www.bibliotheekgouda.nl/omwenteling.

donderdag 19 januari

Spreekuur voor senioren met computervragen
14:00-16.00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda beantwoordt vragen van senioren over de digitale wereld. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1. Vrije inloop; aanmelden is niet nodig. De computerhulp is gratis.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum de Rotonde, Zuidhoef 138. Op het 'computervragenuurtje' kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Koefnoen Live - Owen Schumacher, Paul Groot, Jeremy Baker e.a.
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Na 16 seizoenen op tv, trekken Owen Schumacher, Jeremy Baker en Paul Groot van Koefnoen nu met bekende én nieuwe imitaties het theater in. Vol vertrouwde types als Ipie, recreatief gebruiker slash sekswerker Annet en het onverwoestbare ANWB-koppel Okko en Eus. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

The Royal Ballet - Rode Rozen en Tortilla's
20:15 Gouda, Cinema Gouda. Vertoning van een eerder opgenomen voorstelling. Het nieuwe, volledige ballet van Christopher Wheeldon brengt het magisch realisme van deze beroemde modern Mexicaanse roman naar The Royal Ballet. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.