Jaarcijfers Capelle 2022: positief saldo van 8,5 miljoen euro

capelle • De nasleep van de coronacrisis, een groeiend aantal vluchtelingen uit Oekraïne, hogere energielasten, prijsstijgingen en de woningcrisis stelden Capelle in 2022 voor grote uitdagingen. Ondanks dat toonden Capellenaren veerkracht, soms met financiële steun van de gemeente. Niet alle doelen konden worden gehaald, ook omdat het lastig bleek om alle vacatures te vervullen. Het verslagjaar 2022 is afgesloten met een positief saldo. Dat blijkt uit de verantwoording van het college over de belangrijkste beleidsresultaten van 2022. De resultaten worden in juli in de gemeenteraad besproken.

Groeiende armoede
De gemeente Capelle zegt aan een samenleving te werken ‘voor vandaag en morgen’ waarin jong en oud zich prettig voelt, gezond is en veilig leeft. Tegelijk stond de samenleving in 2022 onder druk door corona, de vluchtelingencrisis, hoge energieprijzen, prijsstijgingen en de woningcrisis. Ongeveer 6.000 Capellenaren met een laag inkomen, hoge energiekosten en een slecht geïsoleerde woning kregen (financiële) hulp van de gemeente. Met een energietoeslag en andere hulp kon energie worden bespaard. Vorig jaar kreeg de gemeente contact met het merendeel van de ruim 700 gedupeerden van de toeslagenaffaire en werd er een begin gemaakt met een vergoeding op maat. Capelse gastgezinnen vingen vorig jaar 113 vluchtelingen uit Oekraïne op en met woonruimte in een verbouwd kantoorgebouw in Rivium werd er een plek gevonden voor 118 vluchtelingen. Voor de tijdelijke opvang van 30 asielzoekers uit andere landen werden voorbereidingen getroffen in een leegstaand kantoorgebouw aan de Barbizonlaan. De gemeente verhoogde de inkomensgrens voor het jeugdfonds Sport en Cultuur voor 2023 en 2024 van 120 naar 130 procent. In juni tekenden het Accent-, Comenius- en IJsselcollege, de politie en de gemeente het convenant ‘Veiligheid in en om de school’, dat moet voorkomen dat op school strafbare feiten worden gepleegd. In juli ging de campagne ‘You Choose’ van start, bedoeld om het (steek)wapenbezit onder jongeren van 12 t/m 23 jaar te verminderen.

Het positieve resultaat over het jaar 2022 is 8,5 miljoen euro, na het wegstrepen van de inkomsten (vooral gemeentefonds van Rijksoverheid en lokale belastingen) tegen de uitgaven voor beleid (zoals wonen, economie en veiligheid).