• Eén van de jongeren wordt geïnterviewd door stadsmarinier Salomon Haile.
• Eén van de jongeren wordt geïnterviewd door stadsmarinier Salomon Haile. Foto: Huub Lakerveld

Certificaat voor jongeren ‘FaWaKa’

Nieuws

CAPELLE • Als deel van hun opleiding heeft een groep leerlingen van het EYE College en Zadkine de afgelopen maanden flink wat werk verzet rond de Rondelen. Tijdens een buurtfeest bij het Reviusrondeel kregen zij afgelopen vrijdag hun certificaat. 

Onder de noemer FaWaKa hebben Havensteder, de gemeente en The Motivated Academy de handen ineen geslagen. “Het begon eigenlijk met een jonge huurder bij wie het niet goed ging”, legt Anita Kenswil, woonconsulent van Havensteder, uit. “Normaal gesproken zou zijn huur opgezegd worden, maar na gesprekken met zijn begeleider groeide die jongen, is hij verhuisd en heeft hij de draad opgepakt. Samen met die begeleider, Steve Ebecilio, zijn we toen FaWaKa begonnen om jongeren te helpen die ‘op het randje staan’. En de jongeren tonen dat je met werken en inzet iets kunt bereiken.”

De leerlingen werkten de afgelopen vijf maanden twee dagdelen per week aan de leefbaarheid in de buurt. Vrijdag kregen zij hun certificaat als verdiende beloning. “Dit was een project om hen naar werk toe te leiden”, aldus Anita Kenswil. “En het laat zien dat het ook op een andere manier kan: niet meteen de jongere op straat zetten, maar uitgaan van het goede.”

Steve Ebecilio van The Motivated Academy was verantwoordelijk voor de methodiek en uitvoering van FaWaKa. Hij blikt terug op een leerzame periode. “Het was een leuke tijd waarin de leerlingen veel gezien en geleerd hebben, maar waarin wij ook van hen hebben geleerd. Je werkt preventief aan de voorkant aan gedrag, met veel aspecten zoals samenwerking, elkaar respecteren, maar ook het leefbaar maken van de buurt. Alle factoren uit de omgeving vormen een kind.” Ebecilio legde de contacten met de scholen. “De scholen vertrouwden ons een hele klas toe. School is voor veel jongeren uit de doelgroep saai, maar als je ze naar buiten brengt wordt het interessant.” De leerlingen konden door FaWaKa wennen aan het arbeidsproces, hun opleiding afronden en werknemerservaring opdoen voor hun latere carrière. 

De jongeren hebben indruk gemaakt bij de Rondelen. Een bewoner verwoordde het pakkend: “Ik heb één negatieve opmerking over FaWaKa.. We gaan jullie missen!”