Rekenkamer: ‘Capelle heeft wooncijfers niet op orde’

capelle • De gemeente Capelle aan den IJssel heeft vraag en aanbod van woningen in verschillende prijssegmenten niet goed in beeld, waardoor de gemeenteraad niet goed kan bijsturen. Dat concludeert de Rekenkamer in haar rapport ‘Tijden van transformatie’. 

Ook maakt de gemeente maar beperkt gebruik van de mogelijkheden om invloed uit te oefenen op het soort woningen dat gebouwd wordt, aldus de Rekenkamer, die onafhankelijk onderzoek doet naar gemeentebesturen. “De afgelopen tien jaar werd het aantal sociale corporatiewoningen in Capelle verkleind, terwijl de vraag juist steeg. Daardoor is er nu waarschijnlijk een tekort ontstaan, concludeert de Rekenkamer. 

“Voor een goed woonbeleid moet de gemeente eerst scherp hebben hoe de vraag naar woningen en het aanbod zijn opgebouwd. Daarvoor moet ze woningzoekenden indelen in inkomensgroepen en het woningaanbod in prijssegmenten. Woningzoekenden met een laag inkomen hebben immers niets aan een nieuwe villawijk met dure koopwoningen. Het is belangrijk om precies op te schrijven wat bedoeld wordt met bijvoorbeeld ‘middeldure huur’ en waar de grens ligt tussen midden- en hoge inkomens. Een aantal van dit soort definities ontbrak in het Capelse woonbeleid. Daardoor had de gemeente onvoldoende informatie om te beoordelen of het aanbod wel aansloot bij de vraag.” Ook stelde de rekenkamer vast dat de gemeentelijke cijfers over nieuwbouwwoningen een andere indeling in prijsklassen gebruikte dan de woonvisies, en dat cijfers over met name particuliere sociale huurwoningen onbetrouwbaar zijn. “De indeling van prijsklassen verschoof nogal eens, waardoor vergelijken onmogelijk werd.” Van 2013 tot 2022 zette de gemeente in op minder sociale huurwoningen. In de Woonvisie 2013 liet de gemeente zien dat het aantal sociale woningen groter was dan het aantal huishoudens in de sociale doelgroep. Volgens de Rekenkamer is hierbij deels gebruik gemaakt van onbetrouwbare cijfers. 

Volgens een woordvoerder van de gemeente zal het Capelse college alle aanbevelingen uit het rapport overnemen in het nieuw te schrijven Programma Wonen. Deze woonvisie wordt voor de zomer ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.