Zorgen om opmars Aziatische hoornaar

regio • Het Ambrosiusgilde, een regionale vereniging van imkers, maakt zich zorgen om de opmars van de Aziatische hoornaar. Deze exoot is al een aantal keer gespot in de regio en vormt een bedreiging voor inheemse insecten.

“We waren er al een poosje bang voor. En nu komt ons ergste vermoeden uit, helaas.”, zegt Judith Kraak, secretaris van het Ambrosiusgilde. “We weten dat er vorig jaar al zo’n 140 meldingen zijn gedaan in het zuiden van Nederland: Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. De nesten van de Aziatische hoornaars zijn lastig te bestrijden. Elk najaar brengt een nest wel 100 nieuwe koninginnen voort, die uitvliegen om elk op zoek te gaan naar een nieuwe locatie voor een eigen volk. Dat we er hier al een aantal hebben gespot (vier keer) laat zien hoe snel deze exoot in onze natuur oprukt. Het is de zoveelste klap voor de biodiversiteit in onze regio en voor onze imkers. We moeten dus ook hier aan de bak om deze exoot zoveel mogelijk te weren. De bijenvolken hebben het al moeilijk door klimaatverandering, verstening, domestisch en agrarisch gebruik van pesticiden en de varroamijt - een andere invasieve exoot - en nu komt de Aziatische hoornaar daarbij."

De Aziatische hoornaar - die het niet op mensen heeft gemunt - is te herkennen via de Obsidentify app en is daarmee te onderscheiden van de Europese hoornaar, een beschermde soort die in Nederland thuishoort. Via de locatievoorziening van de app kan een melding gedaan worden, zodat professionele bestrijders in actie kunnen komen.

In de facebookgroep ‘Opsporing Aziatische hoornaar Nederland' is meer informatie te vinden en kijken experts mee.