Ondersteuning voor jonge mantelzorgers

capelle • Mantelzorg Capelle gaat jonge mantelzorgers ‘in kaart brengen’, om hen zo te kunnen ondersteunen. Mantelzorgcoach Denise neemt deze taak op zich.

De meeste mantelzorgers zijn 55-plussers, maar: ook veel kinderen zijn mantelzorger. Jonge mantelzorgers (4 t/m 23 jaar) groeien op met een gezinslid dat ziek is of een beperking heeft en zorgen daar veel voor. Ze gaan bijvoorbeeld mee naar de dokter om te tolken voor een dove moeder, maken thuis schoon omdat een ouder ernstig ziek is, of passen op een broertje met Down.

Veel kinderen en jongeren die veel voor een vader, oma of broer doen, maken zich zorgen. Daardoor slapen ze niet goed, spelen ze minder, kunnen minder goed opletten in de klas, maar vooral: kunnen niet onbezorgd kind of jong zijn. Vaak weten ze niet dat ze mantelzorger zijn en waar ze terecht kunnen voor hulp. Soms of schamen ze zich en vertellen er niemand over. Daarom focust mantelzorgcoach Denise zich speciaal op de jonge mantelzorger. Van 1 tot en met 7 juni is de Week van de jonge mantelzorger.

Om jonge mantelzorgers in Capelle beter te bereiken, gaat Denise in gesprek met leerkrachten van Capelse basisscholen, zodat ze weten hoe ze een jonge mantelzorger kunnen herkennen. Binnenkort start voorlichting in de klas: kinderen worden zich er zo van bewust dat ze jonge mantelzorger zijn en wat Mantelzorg Capelle voor ze kan doen om hun leven een beetje makkelijker te maken.

Mail: lmantelzorgcapelle@welzijncapelle.nu. Voor info: www.mantelzorgcapelle.nl. Ook professionals uit zorg en onderwijs kunnen een jonge mantelzorger aanmelden.