Afbeelding

Ingezonden brief - Geklungel over ING-pand

Nieuws

Ik reageer op de recente ingezonden brief van José van Rosmalen over het ING-pand. Ik zag de discussie over het pand tijdens de raadsvergadering van 17 april jl. Er moest gestemd worden over een motie die pas diezelfde dag was ingediend, en die inging tegen het raadsstandpunt van enkele maanden eerder. 

Er was erg veel onduidelijkheid bij de raadsleden. Was er nou wel of geen ontwerp voor een ‘blokkendoos’ van 30 m hoog? Zo ja, waar was dat dan? Zo nee, waar moesten zij dan over stemmen? En waarom een motie om af te wijken van het bestemmingsplan? Dat schept precedenten voor toekomstige bebouwing. Volgens de architect is behoud van het pand goed mogelijk. Maar het is niet rendabel. Oftewel: het brengt niet genoeg geld op voor ontwikkelaar HIG. Die wil het duurzaam gebouwde pand slopen (in april is bij de gemeente een sloopmelding gedaan) en een woontoren bouwen van 70 meter hoog (2x het huidige pand!). Of anders komt er een ‘blokkendoos’ van 30 m hoog. De indieners van de motie gebruikten steeds dat woord om hun motie kracht bij te zetten, maar een ontwerp was er dus niet. Het alternatief voor de ‘blokkendoos’ is een ‘slanke’ woontoren, maar hoe slank kan een toren van 70 m hoog zijn?

Verrassend genoeg is de motie aangenomen. De wethouder moet nu met HIG in gesprek over een woontoren die niet past binnen het bestemmingsplan en al helemaal niet binnen de centrumvisie, want die is er namelijk nog niet. De raad had ook kunnen besluiten om eerst te wachten op een ontwerp dat past binnen het bestemmingsplan (een gebouw van max. 30 meter hoog) en pas toestemming te geven bij een ontwerp dat ook voor omwonenden acceptabel is. En intussen vaart te maken met de centrumvisie. In plaats daarvan zag ik geklungel met een twijfelachtige uitkomst. Het belang van de ontwikkelaar weegt kennelijk zwaarder dan de wens van bewoners.

Kees Vermeer, Capelle aan den IJssel