• Bewoners Kamal Renema, Andries Hoonhout, Bert van Trigt en Nico Tournier bij de bewuste bocht.
• Bewoners Kamal Renema, Andries Hoonhout, Bert van Trigt en Nico Tournier bij de bewuste bocht. Foto: Huub Lakerveld

Bewoners zijn overlast Burg. Schalijlaan beu: ‘Al onze ideeën zijn afgewimpeld’

Nieuws

CAPELLE • Bewoners van de Erasmustuin zijn geluidsoverlast van auto’s in de beruchte bocht in de Burgemeester Schalijlaan beu. Volgens hen heeft de gemeente oplossingen die aangedragen zijn door de bewoners zelf terzijde geschoven, waardoor de situatie niet snel zal veranderen.

Geregeld vliegen auto’s uit de bocht bij de Burgemeester Schalijlaan, langs het spoor in Schollevaar. Maar naast de onveiligheid is het geluid de grootste doorn in het oog van mensen die achter de weg wonen. In januari 2022 zocht Nico Tournier namens zestien medebewoners van de Erasmustuin voor het eerst toenadering tot de gemeente, in de hoop dat er maatregelen genomen worden. “Het eerste idee was een haag plaatsen in de buitenbocht”, vertelt Tournier. “Dat zou al veel geluid tegen kunnen houden. Maar dat werd afgewimpeld, omdat dat niet zou passen onder de bomen. De haag hoeft echter helemaal niet onder de bomen te staan, maar kan pal naast de weg.”

Geluidswal
Medebuurtbewoner Bert van Trigt sloot zich aan bij Nico Tournier en ook hij zocht toenadering bij de gemeente. “Ons tweede idee was een geluidswal van 70 centimeter hoog en 1,20 meter breed”, aldus Van Trigt. “Via een contactpersoon kreeg ik te horen dat het plaatsen van een geluidswal ook niet wenselijk is voor de gemeente.”

Ook een verkeersdrempel in de buitenbocht kwam ter sprake. Daarbij keken de bewoners met een schuin oog naar de Burgemeester van Beresteijnlaan, de weg die de Abram van Rijckevorselweg en Schollevaar met elkaar verbindt. Hier zijn al verkeersmaatregelen genomen. Bij dit plan kregen de bewoners ook nul op het rekest. “Drempels zouden geen goed idee zijn, omdat bestuurders voor de drempel af zouden remmen en daarna weer gas zouden geven”, vertelt Bert van Trigt. “Maar wij hebben zelf een onderzoek gedaan bij de drempels aan de Van Beresteijnlaan en dit klopt niet, omdat er meerdere drempels na elkaar liggen. We hebben ook met omwonenden gepraat en die zijn te spreken over de situatie daar.”

Ontsluitingsweg
Vooral in het weekend wordt er ‘gescheurd’ over de Burgemeester Schalijlaan, aldus Andries Hoonhout. “Daarnaast is dit nu de ontsluitingsweg van en naar de Hoofdweg, terwijl er eerst plannen waren om de Burgemeester van Beresteijnlaan door te trekken naar de Hoofdweg, dus achter de Tuinenbuurt langs.”

Ondanks dat er regelmatig contact is geweest met de gemeente, is er nooit een bijeenkomst georganiseerd om centraal over het onderwerp te praten, aldus Andries Hoonhout. “En omdat er nu niets gebeurt, staan we met de rug tegen de muur.”

Geen maatregelen
De gemeente laat in een reactie weten dat er geen maatregelen genomen worden bij de bocht. “Een geluidscherm wordt overwogen bij de bouw van nieuwe woningen of de aanleg van een nieuwe weg, als zonder een scherm de geluidsbelasting te hoog zou zijn. Die afweging is bij de bouw van de woningen aan de Erasmustuin ook gemaakt. Bij de bouw van de woningen is er voor gekozen om voldoende geluidsisolerende materialen in de gevel aan te brengen. Wij gaan daarop aanvullend geen geluidschermen plaatsen. Op basis van de Wet Geluidhinder zijn geen maatregelen noodzakelijk.”

Ook de gevraagde verkeersdrempel komt er niet. “Op de Burgemeester Schalijlaan geeft de verkeersveiligheidssituatie geen aanleiding tot een dergelijke maatregel. De snelheid hier geeft geen aanleiding en we zien we op deze plek ook geen concentratie van ongevallen.”

“Op basis van bovenstaande afwegingen is er geen noodzaak en geen voornemen tot het nemen van maatregelen. Verdere vragen hierover van de bewoners zal de gemeente uiteraard zorgvuldig in behandeling nemen”, aldus de woordvoerder van de gemeente.