College: 'Geen onderzoek naar straatverlichting'

capelle • Volgens het Capelse college is er geen aanleiding om een onderzoek in te stellen naar verminderde zichtbaarheid in het straatbeeld. Dat zegt het college na vragen van de Capelse VVD.

Volgens de VVD zijn er signalen dat door gebrek aan goede straatverlichting het zicht op verschillende wegen verminderd is. Het college herkent deze signalen niet en stelt dan ook geen onderzoek in. “Bij het ontwerpen van de verlichting wordt rekening gehouden met de Richtlijnen Openbare Verlichting. Deze richtlijnen zijn gangbaar in Nederland voor de openbare verlichting, maar geen norm. Het is daarentegen mogelijk dat er wensen kunnen zijn van inwoners voor meer verlichting, meer dan de ROVL richtlijnen aangeven. De specifieke signalen aangaande de beleving van verminderde zichtbaarheid zijn nieuw en ons niet bekend. De behoefte aan ‘voldoende’ verlichting is ook subjectief”, schrijft het college.

"De behoefte aan meer verlichting in de gemeente komt soms voor, denk aan achterpaden, paden of buitengebied. Wij kunnen hier niet altijd in meegaan vanwege negatieve effecten op duurzaamheid, lichtvervuiling en lichthinder voor de natuur, mens, dier en milieu, et cetera. Extra verlichting aanbrengen in bijvoorbeeld het Schollebos wordt daarom in dit kader altijd afgeraden. Verder merken wij op dat er ook een trend is voor juist minder verlichting bij de overheid. Meer verlichting heeft mogelijk ook financiële consequenties en blijft maatwerk. Pas als er significant aanleiding is bij specifieke locaties en veel klachten binnenkomen kan nader onderzoek worden gedaan. Dit is hier niet het geval.”