Sloopmelding ING-gebouw wordt beoordeeld

capelle • Ontwikkelaar HIG heeft in april een sloopmelding gedaan voor het ING-gebouw en deze ligt momenteel voor ter beoordeling bij het Capelse college.

De melding wordt beoordeeld op basis van de technische eisen hiervoor, zoals een beschrijving van de sloopmethode, een globale inventarisatie van vrijkomende stoffen, een sloopveiligheidsplan en een flora- en fauna inventarisatie (bijvoorbeeld vleermuizen). Als HIG aan alle eisen voldoet mogen zij starten met slopen. Dit zou per direct mogen na goedkeuring, want er staat een termijn van vier weken voor de periode tussen sloopaanvraag en de start van sloop.

Mocht de aanvraag goedgekeurd worden, dan kan de ontwikkelaar vervolgens een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen aanvragen die ook aan alle wettelijke eisen getoetst wordt.

Beroep

"Als de vergunning verleend is kunnen belanghebbenden bezwaar aantekenen tegen de vergunning en daarna in beroep en vervolgens in hoger beroep gaan”, aldus het college. "Een rechter zal hierbij niet ingaan op de vraag of het bouwvolume passend is in de omgeving, omdat die afweging al in 2015 gemaakt is bij het vaststellen van het geldende bestemmingsplan. De vergunning blijft tijdens de beroepsprocedure van kracht (tenzij een voorlopige voorziening toegekend wordt), maar is nog niet onherroepelijk. De ontwikkelaar kan dus voor eigen risico beginnen met bouwen.”
Over een aangenomen motie, waarin de gemeenteraad in april pleitte voor een planuitwerking van een bouwvariant van 70 meter hoogte, gaat het college een gesprek aan met HIG.
Het ING-gebouw is al tijden een onderwerp van gesprek. Het bouwwerk, dat in 1995 in het centrum werd gebouwd, is voor velen waardevol vanwege de unieke bouwstijl. Er zijn pogingen gedaan om het gebouw van de sloop te redden en tot monument te laten verklaren, maar dit liep op niets uit.

Huub Lakerveld