Erasmus MC zoekt deelnemers onderzoek

regio • Het Erasmus MC zoekt deelnemers voor nieuw onderzoek naar artrose. 

Met de vergrijzing neemt het aantal mensen met artrose in Nederland snel toe. Momenteel hebben maar liefst 1,5 miljoen mensen last van deze vorm van reuma, waarbij het kraakbeen in het gewricht in kwaliteit achteruitgaat. 

Het Erasmus MC, gevestigd in Rotterdam, doet veel onderzoek naar artrose en is op zoek naar mensen die willen deelnemen aan een nieuw onderzoek naar grote teenartrose. Gewrichten kunnen bij artrose pijn doen en ontsteken. Daarnaast komt het geregeld voor dat spieren rondom het gewricht verzwakken en pezen om het gewricht geïrriteerd raken. 

Ouder dan 45

Het onderzoek richt zich op mensen van 45 jaar en ouder met pijnklachten aan het grote teen gewricht, maar waarbij er geen ochtendstijfheid is. Als er toch ochtendstijfheid van het grote teen gewricht optreedt, dan mag deze niet langer dan 30 minuten duren. Tevens is de voorwaarde dat deelnemers in de afgelopen twee jaar voor het eerst met hun klachten bij de huisarts zijn geweest. 

Vragen

In het onderzoek wordt gekeken of het aanpassen van schoenen een effectieve behandeling kan zijn voor deze aandoening. Het onderzoek start met een gezondheidsvragenlijst, gevolgd door het aanpassen van schoenen. Daarna vullen deelnemers nog twee korte vragenlijsten in om het ziekenhuis te helpen begrijpen hoe het voelt en of de aanpassingen in de schoenen effect hebben gehad.

Bij interesse in deelname, mail naar teenonderzoek@erasmusmc.nl. Meer informatie over artrose is te vinden op www.artrosegezond.nl