• De hal werd omgetoverd tot 'pannenkoekenhuis'.
• De hal werd omgetoverd tot 'pannenkoekenhuis'. Foto: Huub Lakerveld
foto’s + video

Pannenkoekendag op De Fontein: een lach en nieuwe vrienden

Nieuws

CAPELLE • Eén voor één druppelen de belangstellenden binnen bij cbs De Fontein, aangetrokken door de uitnodiging van groep 8-leerlingen en de lekkere geur van pannenkoeken. De leerlingen willen (eenzame) ouderen vandaag de aandacht geven die zij verdienen, maar familieleden zijn ook welkom.

“Wij zijn ongeveer vijftien jaar geleden begonnen met de Pannenkoekendag”, legt directeur Diekske Zeilstra uit. “Met uitzondering van enkele jaren is het eigenlijk een jaarlijkse traditie. We hebben een speciaal kooklokaal waar de kinderen uit de twee groepen 8 sinds 8:30 uur aan het bakken zijn geweest. Normaal is de Pannenkoekendag in maart, maar wij kozen nu voor een datum na de eindtoetsen.”

Samenkomen
Eén van die ijverige leerlingen is Luke uit groep 8A, die negen pannenkoeken heeft gemaakt. “Het is mooi dat wij eenzame ouderen in het zonnetje kunnen zetten. De juffen en meesters hebben dit idee bedacht, maar wij als leerlingen vinden het ook leuk omdat zo veel mensen samen kunnen komen.” Zijn klasgenoot Danté is ook in z’n nopjes met de pannenkoekendag. “Het is leuk dat zoveel mensen bij elkaar komen. Zelf heb ik mijn zus en oma uitgenodigd. Zij vinden het ook leuk, alleen ze zitten wel erg vol. Ik heb zeven pannenkoeken gebakken en één mislukte, dus eigenlijk acht.”

Om alle monden te voeden, hebben de leerlingen flink de mouwen opgestroopt en zo’n 220 pannenkoeken gebakken. De maaltijd wordt geopend met gebed en een gedicht waarin de mooie wens wordt uitgesproken dat het een middag met ‘een lach en nieuwe vrienden’ zal zijn. Vervolgens beginnen de leerlingen met het serveren aan de tafels. Volgens Marieke van Loon, leerkracht van groep 8A, heeft de organisatie van de Pannenkoekendag behoorlijk wat voeten in de aarde. “Soms dacht ik: ‘Waar zijn we aan begonnen?’ Maar het is ook heel leuk, al kost het vooraf behoorlijk wat tijd. We hebben een taakverdeling gemaakt voor de leerlingen, zodat iedereen kon helpen met de versiering, het gereedmaken van de hal en het bakken. Ieder half uur hadden we een nieuwe ‘ploeg’ die ging bakken. We hebben ook hulp gekregen van vier ouders, zonder hen was het niet gelukt.”

De ervaring is interessant voor leerlingen, maar zij leren er bovendien veel van, zegt juf Marieke. “De kinderen leren bakken, zaken organiseren, bedienen en bovenal samenwerken. Dat is misschien wel het belangrijkste, net als het samenzijn natuurlijk. Iedereen is met een reden uitgenodigd, bijvoorbeeld een moeder die vandaag jarig is.”