• De Capelse gedecoreerden. Op de foto ontbreekt de heer Rob Rosbergen.
• De Capelse gedecoreerden. Op de foto ontbreekt de heer Rob Rosbergen. Foto: Jan Kok

De koninklijke onderscheidingen zijn weer toegekend

Zestien lintjes uitgereikt

capelle • Burgemeester Peter Oskam heeft tijdens ‘lintjesregen’ de traditionele koninklijke onderscheidingen namens de Koning uitgereikt. Een overzicht van de gedecoreerden.

De heer Arie Bax werd lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is meer dan 25 jaar diaken en kerkenraadslid en penningsmeester bij de Gereformeerde Gemeente Capelle aan den IJssel-West, en zet zich in voor diverse maatschappelijke organisaties. Mevrouw Haya Goutier (lid) was in 2012 nauw betrokken bij de oprichting van de zorgwinkel van de Lelie Zorgroep, waar zij nog onbetaald werk doet. Daarnaast heeft zij in het verleden maatschappelijke ondersteuning geboden aan wijkbewoners.

Mevrouw Marjo Kortenhorst-Douw (lid) zet zich al meer dan twintig jaar in voor KNGF Geleidehonden. Zij heeft 20 pups opgevoed en er zijn er 12 afgestudeerd als geleidehond. Mevrouw Renata Kroone (lid) is al meer dan 20 jaar mantelzorger voor haar moeder. Zij maakt op haar werk heel bewust de keuze om carrièremogelijkheden niet aan te nemen, om zo naast haar werk ongeveer vijf uur per dag voor haar moeder te kunnen zorgen. De heer Ton Neleman (lid) is meer dan 25 jaar penningmeester en meer dan 20 jaar voorzitter geweest van Volle Kracht, Vereniging van Oud-Studenten van het Hoger en Middelbaar Maritiem Onderwijs te Rotterdam en omstreken. De heer Eddy Patty (lid) heeft ruim 30 jaar verdiensten op het gebied van volkshuisvesting, buurtcohesie en integratie. Mevrouw Joke de la Rie (lid) is ruim 20 jaar actief geweest voor de Concertstichting Hillegersberg in Rotterdam, en is actief bij de Kunstuitleen en Stichting Taalcoaching in Capelle. De heer Rob Rosbergen (lid) zet zich al meer dan 20 jaar in als bestuurslid van Stichting Molen Kortenoord in Nieuwerkerk aan den IJssel. Ook is hij al ruim 5 jaar actief bestuurslid van Stichting Duurzaamheidsplatform Zuidplas en mentor en mantelzorger voor een voormalig vrijwilliger van de molen die inmiddels hulpbehoevend is.

Mevrouw Willie Schoemaker-Visser (lid) is al meer dan 30 jaar vrijwilliger voor zeer diverse organisaties. Op dit moment is zij nog pastoraal actief voor de Protestantse gemeente in de Schenkelkerk. De heer Gertjan Sonneveld (lid) is al meer dan 40 jaar vrijwilliger voor de Protestantse gemeente in de Schenkelkerk en hij verricht onder meer mantelzorg in familiekring.

Mevrouw Frieda Souhuwat-Tomasoa (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau) vertegenwoordigt al meer dan 40 jaar de Molukse gemeenschap in haar Capelse wijk Oostgaarde, in Nederland en in de internationale politiek. Ook vertegenwoordigt zij het Kerkgenootschap der zevendedagsadventisten. De heer Pasito Stroop (lid) is al meer dan 20 jaar actief als vrijwilliger en zet zich vooral in voor de jongeren in de Antilliaanse gemeenschap. Hij was onder meer medeoprichter van het Strategisch Antilliaans en Arubaans Beraad in Capelle.

De heer Ton Vink en mevrouw Greetje Vink-Werner (beiden lid). Het echtpaar De Vink woont al meer dan 45 jaar in de wijk Middelwatering-West. Meneer onderhoudt de contacten met de wijkbeheerder, signaleert misstanden en zorg voor netheid in het gebouw en in de buurt. Hij beheert de recreatieruimte en organiseert bijeenkomsten voor bewoners. Mevrouw organiseert wekelijks wandelingen, pilatuslessen, koffieochtenden en andere bijeenkomsten, tevens ondersteunt zij haar man bij beheerderstaken. Ook verzorgt zij regelmatig boodschappen voor hulpbehoevenden in de buurt.

De heer Frank van der Voordt (lid) is medeoprichter van het Godfried Bomans Genootschap welke onlangs zijn 50 jarig bestaan heeft gevierd. Hij heeft diverse bestuursfuncties gehad en heeft veel kennis van feiten over Godfried Bomans. Tevens is hij meer dan 15 jaar verbonden aan de Havankstichting ‘Mateor', waar hij redactielid is van het lijfblad en diverse bestuursfuncties heeft gehad. Mevrouw Sofie Xie (lid) is een Chinese kunstenares die zich al bijna 20 jaar vrijwillig in voor alles wat positief bijdraagt aan de Nederlandse samenleving. Zij is artistieke adviseur van en vrijwilliger bij Association Holland-China Economic Trade Cultural Educational en van Stichting Association of European Chinese Women in Netherlands.

Gedecoreerden hebben zich vrijwillig ingezet voor zeer diverse doelen