Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Fietscorridor is zonde van het geld

Nieuws

“In 2021 en 2022 vonden meerdere bewonersbijeenkomsten plaats in het kader van de Fietscorridor Algerabrug-Capelsebrug. De insteek van dit project is om de bestaande infrastructuur tussen Krimpen en Rotterdam te verbeteren.” 

“Door fietspaden te verbreden, fietspaaltjes en verhogingen weg te halen en meer vloeiende bochten te maken, wordt het veiliger en prettiger fietsen op deze fietsroute. Wanneer meer mensen gebruik maken van de fiets, komt dit ten goede aan de doorstroming van het autoverkeer op de Algeracorriodor en de kans op sluipverkeer in onder meer ‘s-Gravenland neemt af. Daarnaast is fietsen goed voor de gezondheid. Als gemeente proberen wij vanuit ons beleid het fietsgebruik zo veel als mogelijk aan te moedigen.” Deze tekst kreeg ik van het College van B en W met de uitnodiging om maandag 8 mei naar het gemeentehuis te komen alwaar het definitieve ontwerp wordt gepresenteerd. 

Veel Capellenaren maakten al bezwaar en vonden de kosten - ruim 2,1 miljoen - absurd, maar zien vooral de onveilige situaties als groot obstakel. Terecht. Ik ken de Sibeliusweg goed en zie dagelijks honderden fietsers en scooterrijders de rotondes tegenovergesteld nemen om zo enkele seconden winst te pakken. Daarna rijden zij tegen het verkeer in naar de Algerabrug. Er komen steeds meer snelle e-bikes die 40 km/u kunnen en wanneer je een fietspad aanlegt waarop alle tweewielers elkaar tegenkomen of passeren, dan wordt het een risicovolle weg. Op dit fietspad wordt nu al veel gereden door jonge kinderen op weg naar basisscholen. Die worden straks van alle kanten voorbij gereden. Automobilisten moeten nog beter gaan opletten. Sluipverkeer verminderen? Hoe dan? De oprit van de brug is al afgesloten. 

In feite wordt deze corridor, die slechts hooguit een minuut tijdwinst op gaat leveren, aangelegd voor mensen uit Krimpen en de waard. Waarom moeten (jonge) Capellenaren hier dan meer risico voor lopen? Ik heb nog nooit iemand gezien die overtreders op de rotondes aanspreekt maar zie wel dagelijks gevaarlijke situaties omdat wordt toegestaan dat fietsers rotondes tegengesteld gebruiken, vaak met mobieltje in de hand. Dit wordt straks dagelijkse kost, als de corridor er daadwerkelijk komt. Fietspaden tweezijdig laten gebruiken is hier een te groot risico, waar geen minuut tijdwinst het van wint.

C. Hulsbus