• Senol Uyrum: bevlogen actief voor vv Capelle.
• Senol Uyrum: bevlogen actief voor vv Capelle. Foto: John Wijntjes

Senol Uyrum en Capelle liggen op koers

Sport

CAPELLE • Met het einde van het seizoen 2022-2023 in zicht ligt vv Capelle goed op schema. Deelname aan de nacompetitie is binnen en ook liggen er nog titelkansen, sinds koploper Kloetinge punten aan het morsen is.

“Uiteraard hopen we op promotie, want de derde divisie is ons doel”, zegt Senol Uyrum. “We liggen op schema, maar het blijft voetbal, hè. Laat ik het zo zeggen: we hebben goede hoop dat we het gaan redden. Mocht het onverhoopt niet lukken om de stap omhoog te zetten, dan zou dat een teleurstelling zijn, die alleen aanvaardbaar is wanneer we met z’n allen mogen concluderen dat we er alles aan gedaan hebben om ons doel te bereiken.”

Senol Uyrum, in het dagelijks leven eigenaar van een verzekeringskantoor met vestigingen in Den Haag en Rotterdam, kwam een jaar of vijf geleden in contact met vv Capelle toen zijn zoon daar ging voetballen. Niet veel later werd hij benoemd als trainer bij de pupillen.

Toen zijn zoon vervolgens naar de jeugdopleiding van Excelsior Rotterdam vertrok, bleef ‘pa’ bij Capelle hangen. “Ik was inmiddels al businessclublid met mijn bedrijf en ging regelmatig kijken wanneer het eerste elftal thuis speelde,” vertelt hij. “Ik herinner me nog goed seizoen 2018-2019, een jaar waarin Capelle na een degradatie onderin de Hoofdklasse bungelde. Ik zag het aan en vond er wat van. Het voetbal was niet goed en voorspelbaar. Je zag alleen maar lange ballen en dan maar hopen dat ze er voorin iets nuttigs mee deden. Ook liepen er veel spelers rond zonder binding met de vereniging en ontbrak het in grote lijnen aan het plezier én de echte wil om te winnen. Met andere woorden: er was een probleem. Toen vervolgens bekend werd dat de leden van de toenmalige Technische Commissie uit hun functie stapten, werd aan mij en drie andere mensen gevraagd om daar zitting in te nemen.”

De eerste stap: het herstructureren van de organisatie rondom de selectie. “De basis moet kloppen voordat je begint met het invullen van een spelersgroep en de begeleiding daaromheen,” noemt Uyrum een belangrijke stelregel. “Als daarin iets niet klopt, dan wordt presteren al moeilijker. We kregen het echter, gesteund door de vereniging, voor elkaar om iets neer te zetten waar de club mee vooruit kon. Jammer genoeg deed kort daarna corona zijn intrede, maar het weerhield ons er niet van om verder te bouwen aan een goed fundament. Capelle beweegt zich voorwaarts in een proces dat naar de derde divisie voert. Vorig jaar zaten we er al dichtbij, maar liepen we in de slotfase alles mis. Dit seizoen wilden we een nieuwe poging wagen met Ralph Kalkman en een prima spelersgroep, alleen zagen we al vrij vroeg in de competitie dat de chemie tussen spelers en trainer wegebde. Na negen wedstrijden en een teleurstellend aantal punten besloten we in te grijpen. Ralph Kalkman werd vervangen door Roy Brinkman. Dat was geen gemakkelijke beslissing, want Ralph is gewoon een prima trainer, maar we móesten iets doen. Gelukkig pakte de trainerswissel goed uit. De sfeer keerde terug, de prestaties werden beter en we klommen op de ranglijst. Onze missie om te promoveren staat weer fier overeind.”

Om de stap te kunnen maken is de wil om te winnen essentieel, weet Uyrum. “Ook enorm belangrijk is toewijding met de groep en de vereniging. Je zult soms in moeten schikken om dat collectieve doel te bereiken. Het is dan jammer dat een speler als Olav van der Sande is afgehaakt omdat hij zich niet kan vinden in het technisch beleid. Dat mag natuurlijk, maar stap dan bij ons naar binnen om je onvrede te uiten in plaats van dat je een interview geeft aan een krant en dingen zegt over ‘onrust’ waar we ons als vereniging niet in herkennen. Maar goed, dat is gebeurd. Wij gaan verder op ons pad. Het worden nog spannende weken, dat is zeker. Maar er is volop vertrouwen in een goede afloop. Ondertussen blijven wij als TC samen met de technische staf bouwen aan een nog sterker Capelle, dat in geval van promotie ook in de derde divisie zijn mannetje kan staan. Dat doen we met plezier, want dát moet de basis zijn voor alles wat je doet. Gecompleteerd met de wil om te winnen kun je een eind komen.”

Jan Timmer