Marijke Lammers: VCN altijd trouw gebleven.
Marijke Lammers: VCN altijd trouw gebleven. Foto: John Wijntjes

Marijke Lammers vaste factor bij VCN

Sport

CAPELLE • Van de volleybalmini’s tot en met Dames 1: Marijke Lammers maakte het allemaal mee bij VCN.

Het indoorseizoen zit er op voor Dames 1 van de Capelse volleybalclub. Een jaar waarin men met een grotendeels nieuw team de stap terug van de Eredivisie naar de Topklasse moest verwerken. “En dat liep niet helemaal van een leien dakje,” blikt de van libero tot passer-loper ‘omgeschoolde’ Marijke Lammers terug. “We hadden best hoge verwachtingen met ons jonge en talentvolle team en dachten in de bovenste regionen te kunnen meedraaien, maar het liep minder lekker dan we gehoopt hadden. De eerste signalen dat het wel eens zou kunnen gaan tegenvallen zag je in de voorbereiding. Onze trainster Anne Meijnderts was nog niet beschikbaar en we misten nog een aantal speelsters. Vervolgens kostte het de nodige tijd om op elkaar ingespeeld te raken. Ondertussen kwamen we langzaam maar zeker in de gevarenzone terecht. Een goede eindsprint zorgde er uiteindelijk voor dat we ons wisten te handhaven.”

Binnen de VCN-selectie geldt Marijke Lammers ondanks het feit dat ze pas 25 is, als één van de meest ervaren krachten. “Het voelt heel anders dan toen ik vijf jaar geleden mijn debuut maakte in het eerste team,” glimlacht de volleyballende wetenschapper die zich bezighoudt met onderzoek naar Alzheimer. “Toen was ik nog een ‘jonkie’ die vooral goed luisterde naar de routiniers in het team, nu wordt van mij ook een coachende rol verwacht. Vind ik overigens mooi om te doen, hoor.”

Van de ploeg die vorig jaar nog eredivisie speelde is Marijke Lammers samen met Tessa de Boer en Laura Kerkhof overgebleven van die oude formatie. “Ik heb zeker ook mogelijkheden gehad om naar een andere club te gaan, maar zag het niet zitten om ver te gaan reizen of te verhuizen voor mijn sport,” zegt ze. “Bovendien: VCN is al van kinds af aan mijn club. Ik ken hier iedereen, geniet van het verenigingsleven. Het voelt gewoon prettig. Dus speel ik hier komend seizoen gewoon verder. Met een team waarin vrijwel geen veranderingen gaan plaatsvinden. Alleen spelverdeelster Desy Poiesz vertrekt. En er moet een nieuwe trainer komen.”

Jan Timmer