• Aanleg van glasvezel in 's-Gravenland.
• Aanleg van glasvezel in 's-Gravenland. Foto: C. Hulsbus

Onduidelijkheid rond aanleg glasvezel ‘s-Gravenland

Nieuws

CAPELLE • In de wijk ’s-Gravenland legt O(pen) D(utch) F(iber) een glasvezelnetwerk aan terwijl verkopers aan de deur abonnementen namens T-Mobile verkopen. In diverse groepsapps is onduidelijkheid ontstaan over al dan niet gratis worden aangesloten op dat netwerk. Volgens de website van T-Mobile lijkt het er op dat elk huishouden vrijblijvend wordt aangesloten. ODF geeft aan dit zeker niet te doen. Onduidelijkheid troef dus.

Volgens bewoner Arnout Geurds is T-Mobile zelf duidelijk op hun site. In de folder die huis aan huis is verspreid staat het volgende: “Als het graafwerk klaar is en iedereen een gratis aansluitpunt heeft, kun je bijvoorbeeld bij T-Mobile een abonnement nemen.” Op de website staat iets vergelijkbaars. “Het is belangrijk dat je toestemming geeft aan onze partner ODF. Alleen dan mag je woning aangesloten worden op glasvezel. Weet je nog niet of je een abonnement op glasvezel wil afsluiten? Geen probleem. We sluiten je vrijblijvend aan. Je bent dus niet verplicht de aansluiting te gaan gebruiken.”

Een woordvoerder van Open Dutch Fiber laat in een reactie weten dat zij in laagbouwwoningen tot aan de erfgrens de blauwe glasvezelkabels aanleggen en alleen bij een abonnement op T-Mobile de kabels komende zomer door te trekken naar de meterkasten. “Als je een abonnement afsluit bij T-Mobile, leggen we een aansluitpunt in huis aan. Woon je in een hoogbouwcomplex, dan doen we dit wel altijd gratis.”

Navraag bij T-Mobile levert het tegenovergestelde antwoord op. Volgens Jeroen van de afdeling verkoop en een medewerker (naam bij redactie bekend) van de technische dienst worden wel degelijk ook in laagbouwwoningen gratis aansluitpunten geleverd. “Het is toch vreemd als er in elke straat van die blauwe sprieten bij de erfgrens omhoog steken. Nee, iedereen wordt gratis aangesloten. De gemeente zal dat ook niet willen.”

Een woordvoerder van de gemeente laat echter weten dat de gemeente zelf geen glasvezelnetwerk aanlegt voor bewoners of bedrijven. “De Telecommunicatiewet bepaalt dat de telecommarkt in handen is van commerciële partijen. Zij kunnen allemaal een eigen glasvezelkabel aanleggen. De gemeente heeft hierin slechts een coördinerende en faciliterende rol. Zij heeft afspraken gemaakt met ODF om een glasvezelnetwerk aan te leggen. Na de aanleg moet de straat overigens weer naar tevredenheid dicht zijn.”

Voor Arnout Geurds en diverse andere ‘s-Gravenlanders is en blijft het onduidelijk. “De een zegt dit, de ander dat. Het staat nota bene op de website en in blogs van T-Mobile. Maar het bedrijf dat de kabels aanlegt, zegt dat ze het niet gaan uitvoeren. Ik zit nu bij Ziggo en die leggen geen glasvezelkabel thuis aan. Die maken gebruik van het ‘aloude’ eigen kopernetwerk. Als straks KPN ook een netwerk gaat aanleggen of ik wil via een ander bedrijf de kabel naar de meterkast, wordt dat heus wel gratis aangelegd.” Maar volgens ODF gaat dat dan de klant zeker geld kosten. Oftewel, de discussie gaat door.

C. Hulsbus