• Archiefbeeld.
• Archiefbeeld. Foto: Nieuws op Beeld

'Helft inwoners positief over jaarwisseling'

capelle • Ruim 50 procent van de Capellenaren is positief over de afgelopen jaarwisseling. Verder is 30 procent voor een algemeen vuurwerkverbod. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research onder 762 panelleden.

Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de gemeente, gaat over de ervaringen van bewoners met vuurwerkgebruik, vuurwerkoverlast en de vuurwerkvrije zones tijdens de jaarwisseling 2022-2023. In totaal zijn 2006 panelleden, inwoners die aangegeven hebben met online onderzoeken mee te willen doen, gevraagd mee te werken.
In Capelle gold dit jaar een vuurwerkverbod, met uitzondering van licht vuurwerk zoals knalerwten en kaarsen, die tussen 18:00 en 2:00 uur afgestoken mochten worden. In Capelle gebeurden afgelopen jaarwisseling geen noemenswaardige incidenten.

Voor 29 december

Zes op de tien respondenten zegt voor 29 december vuurwerkoverlast te hebben ervaren. Wat opvalt is dat vooral in de wijk Middelwatering veel vuurwerkoverlast voor 29 december werd veroorzaakt: maar liefst 72 procent van de mensen die deelnamen en afkomstig zijn uit Middelwatering hebben overlast ondervonden. In Fascinatio werd op Oudjaarsavond de meeste overlast gemeld (55 procent), maar omdat er weinig deelnemers aan het onderzoek uit deze wijk komen wordt de uitkomst gezien als 'indicatief'. 

Vuurwerkvrije zones

Veel deelnemers blijken een voorstander te zijn van vuurwerkvrije zones, vooral rond het ziekenhuis, bejaardentehuizen en winkelcentra. Zo is 30 procent tevreden met het huidige aantal vuurwerkvrije zones en vindt 32 procent dat er meer vuurwerkvrije zones mogen komen. Overigens is 51 procent van de deelnemende Capellenaren het eens met de stelling 'het afsteken van siervuurwerk is een mooie traditie die we in stand moeten houden'.  

Volgens een woordvoerder van de gemeente is er niet een directe aanleiding om aanpassingen door te voeren rond de jaarwisseling. "We kijken vooral kritisch naar schade en overlast, maar dat viel dit keer mee. Verder zijn we tevreden over de vuurwerkvrije zones. Een algeheel vuurwerkverbod, zoals in Rotterdam, gaat er in Capelle dan ook niet komen. Ook omdat er geen meldingen gedaan zijn van mensen die vanuit Rotterdam vuurwerk gingen afsteken in Capelle.

Huub Lakerveld