• Rutger de Jonge.
• Rutger de Jonge. Foto: Aangeleverd

Rutger de Jonge loopt ultra-marathons voor Oekraïne

Algemeen

CAPELLE • Rutger de Jonge hoopt dit jaar maar liefst drie ultra-marathons te volbrengen. Aan deze sportieve topprestatie heeft hij een goed doel gekoppeld. Hij wil namelijk geld inzamelen voor kinderen in het door oorlog getroffen Oekraïne.

“Het verschil met een ‘gewone’ marathon is dat bij een ultra-marathon de afstand altijd langer is dan die van een marathon”, legt Rutger uit. “Ultra-marathons zijn dus races van langer dan 42,195 kilometer.”

Drie tochten
Rutger de Jonge doet dit jaar mee aan drie van deze ‘reuzenraces’: de Transvulcania Ultramaratón in Spanje (72 kilometer) in mei, de Mozart 100 in Oostenrijk (81 kilometer) in juni en de Eiger Ultra in Zwitserland (101 kilometer) in juli. In eerste instantie wilde Rutger alleen de Eiger volbrengen, maar advies bracht hem op andere plannen. “De Eiger is de langste, dus die wilde ik sowieso lopen. Maar ter voorbereiding is het beter om ook de Transvulcania en de Mozart te doen. De Eiger is de meest moeilijk en uitdagende, en de ultra-marathon waarbij je de meeste hoogtemeters overbrugt: 6800 meter. Bij de Mozart is dat 4500 meter en bij de Transvulcania vergelijkbaar.”

Training
Rutger spreekt uit ervaring, want hij heeft al eerder een legendarische ultra-marathon volbracht: de Marathon de Sables, een zesdaagse ultraloop door de Sahara in Marokko van zo’n 254 kilometer. Daarnaast deed hij vorig jaar een tocht van 50 kilometer door de Ardennen en afgelopen zaterdag rende hij 30 kilometer door de omgeving van Valkenburg. Voor het verschil in hoogtemeters trainen kan zo nog enigszins dicht bij huis. “Nederland is een platte pannenkoek”, vertelt Rutger. “Dat is niet te vergelijken met de gebieden waar die ultra-marathons plaatsvinden. Daarom besteed ik veel aandacht aan training. Dit doe ik veel in de sportschool, waar ik met een vest met gewichten veel op de loopband ren om mijn lichaam voor te bereiden op de uitdaging. Daarnaast ren ik veel in de buitenlucht. Al met al train ik zo’n vier tot vijf keer per week. Gecombineerd met mijn werk en de sessies in de sportschool is dat een uitdaging en moet ik creatief zijn. Hoe ik dat doe? Mijn tijd efficiënt indelen, en vooral ‘s avonds rennen of naar de sportschool.”

In aanloop naar een ultraloop verandert het trainingsschema van Rutger, legt hij uit: “Dichter op de datum van de marathon wil je je niet overtrainen, een gevaar dat op de loer ligt als je je rust niet pakt. Een week of twee van tevoren bouw ik daarom rust in en ga ik afbouwen wat betreft trainingen.

Onderweg
Rutger de Jonge blikt alvast vooruit op de komende races en vertelt wat het van deelnemers vergt. “Voor de Eiger in Zwitserland heb je 25 uur de tijd. Je begint dan om 4:00 uur ‘s ochtends, en hebt dan een volledige dag en bijna een volledige nacht om over de streep te komen. Het vergt een goede organisatie van jezelf op het gebied van energie en voedsel, maar ook qua looptempo. Je wil niet te snel van start gaan. Daarnaast moet je onderweg goed voor jezelf zorgen, blijven drinken en je gelletjes innemen. Daarvoor heb je onderweg een racevest met bidons waar je ook je voeding in kunt doen om jezelf tijdens de race te kunnen onderhouden.”

Goed doel
Met het afleggen van de drie loodzware ultralopen wil Rutger aandacht vragen en geld inzamelen voor het goede doel: steun aan gezinnen (en met name kinderen) in Oekraïne. Vorig jaar wilde ik al iets doen, toen Oekraïne werd binnengevallen”, aldus Rutger. “Het sprak mij erg aan, met name omdat er zoveel onschuldige kinderen bij betrokken zijn.”
“Ik ben dankbaar voor de mogelijkheden die ik heb gekregen toen ik jong was en nog steeds krijg. En als je ziet dat kinderen daar momenteel zo weinig perspectief hebben, dan wil je helpen om hen meer perspectief te geven.”

Mission Possible
Rutger de Jonge heeft zich met zijn actie verbonden aan Mission Possible. Hij legt uit wat deze hulporganisatie doet. “Mission Possible heeft lokale mensen in bijvoorbeeld Odessa. Via sociale instanties en kerken helpen zij de lokale bevolking. Zij kunnen hulpgoederen als voedsel, kleding en brandhout faciliteren, en zo gezinnen in de regio onderhouden. Daarnaast helpt de organisatie met reparaties aan huizen die door de oorlog schade hebben opgelopen.”

Doel 10.000 euro
Het doel van Rutger’s persoonlijk actie is 10.000 euro inzamelen. De teller staat momenteel op ruim 1600 euro. Met 10.000 euro kan in Oekraïne veel hulp geboden en een groot verschil gemaakt worden. “Van 25,00 euro kan een gezin één week eten, dus reken maar uit..”

Doneren
Meer informatie over de actie van Rutger en mogelijkheden om te doneren zijn te vinden op de website www.missionpossible.nl/actie/?actie=1456.