Bouw nieuw gemaal Hitland start medio 2023

capelle • Het gemaal Hitland is aan vervanging toe en de bouw van het nieuwe gemaal begint in de tweede helft van 2023. Afgelopen week tekenden het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en aannemer een overeenkomst voor de vervanging.

Het huidige gemaal voldoet niet meer aan ‘de huidige gestelde eisen en wensen van vandaag’. Het nieuwe gemaal zou voor een beter waterbeheer moeten zorgen, en heeft onder meer een krachtigere pomp die zorgt voor meer waterafvoer. Dit is een visvriendelijke pomp die een vispassage heeft om te zorgen dat vissen ongeschonden heen en weer kunnen tussen de rivier en de sloten in het recreatiepark. 

Eigen energie

Daarnaast gaat het gemaal duurzame energie opwekken voor eigen gebruik (verlichting en verwarming). Energie uit waterkracht is één van de schoonste en meest duurzame vormen van energieopwekking, al heeft het vaak een negatieve invloed op vissoorten. Daarom wordt een visvriendelijke pomp geplaatst.

Krachtiger gemaal

“In de toekomst worden mogelijk ook de sloten in de wijk Oostgaarde op het nieuwe gemaal aangesloten. Dit kan omdat het nieuwe gemaal een krachtigere pomp krijgt en dus meer water kan afvoeren. Op dit moment heeft Oostgaarde nog een eigen gemaal dat over een paar jaar ook vervangen moet worden. Het nieuwe krachtige gemaal zou deze taak kunnen overnemen en hiermee twee oude gemalen vervangen. Dat scheelt in kosten, onderhoud en energie”, aldus het hoogheemraadschap.