‘Capelle stukje duurzamer in 2022’

capelle • Volgens het rapport Monitor Programma Duurzaamheid 2022 heeft Capelle afgelopen jaar stappen gezet op het gebied van duurzaamheid in de gemeente. Tegelijkertijd is op diverse vlakken nog werk aan de winkel.

Capelle heeft als doel de CO2-uitstoot in 2050 omlaag te brengen tot bijna nul. Volgens het rapport is het doel om Capelle een ‘duurzame, groene en schone stad’ te maken. Belangrijke aspecten daarbij zijn de energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie.
Vooral op het gebied van verduurzamen van woningen is afgelopen jaar veel gedaan. “Met het energiezuinig(er) maken van woningen maken we goede stappen”, zegt Sjoerd Geissler, wethouder Duurzaamheid. “Daar hebben we ook in 2022 flink op ingezet met energiecoaches, het Capelse Energieloket, Energieboxen, collectieve inkoopacties en het Winteroffensief. Door de torenhoge energieprijzen hebben nog meer mensen de behoefte om hun woning energiezuinig te maken.”

Niet op alle vlakken werden de doelen behaald in 2022. Geissler: “Als we die toekomstige groene parkstad willen worden die voorbereid is op het veranderende klimaat, moeten we meer investeren in oplossingen om wateroverlast te voorkomen en hittestress tegen te gaan. Wij wilden 9000 vierkante meter gerealiseerd hebben, maar dat is blijven staan op nog net geen 8.000 vierkante meter. Hier hebben we een inhaalslag te maken.”

Tweede leven

Ook op het gebied van verbetering van afvalscheiding worden stappen gezet. Wethouder Geissler: “We hergebruiken veel meer grondstoffen, doordat er steeds meer mogelijkheden komen om afval gescheiden aan te bieden. Ook krijgen spullen steeds vaker een tweede leven door de kringloopwinkel, het Repaircafé, de Speel-o-theek, de Voedselbank en de ophaaldienst Byewaste. In Capelle streven we naar een gemiddelde afvalscheidingspercentage van huishoudelijk afval van 60 procent. In 2022 was dit 54 procent, dus er moet nog een stapje bij.”

De volledige Monitor Duurzaamheid 2022 is te lezen op www.duurzaamcapelle.nl/monitor2022/


Assistenten apotheek aanwezig op afdelingen

capelle • Onlangs zijn apothekersassistenten in het IJsselland Ziekenhuis 'verhuisd' van de apotheek naar de verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis. De reden: sneller een volledig medicatieoverzicht, efficiënter ontslag op de afdeling en een apotheekassistent in de buurt voor overleg of advies met verpleegkundigen en artsen. "We merken echt verschil", aldus twee apothekersassistenten. "Nu we van maandag tot vrijdag op de afdeling aanwezig zijn, merken we steeds vaker dat verpleegkundigen en artsen even langslopen voor overleg. Zelf zijn we ook meer op de hoogte, al is het alleen maar omdat je meer meekrijgt van de afdeling en van de patiënten zelf. Natuurlijk is het wennen aan de nieuwe werkwijze, maar dat hoort erbij.”