Nieuwkomer BBB op één na grootste

capelle • De Boer Burger Beweging (BBB) heeft bij de Provinciale Statenverkiezingen ook in Capelle succes behaald. De nieuwe partij kwam binnen op de tweede plaats, achter de VVD.

De VVD heeft bij de Provinciale Statenverkiezing in Capelle de meeste stemmen gekregen. De partij kreeg na het bekend worden van de voorlopige verkiezingsuitslag 13,5 procent van de stemmen. Nieuwkomer BBB behaalde 11,2 procent van de stemmen.

Twee nieuwe partijen (BBB en JA21) scoorden meteen goed in Capelle. JA21, met oud-Capels wethouder Joost Eerdmans als campagneleider, werd derde met 8,9 procent van de stemmen. GroenLinks en de PvdA completeren de top 5 in Capelle, met respectievelijk 8,1 en 7,2 procent van de stemmen.

Net als in de provincie Zuid-Holland als geheel heeft Forum voor Democratie een groot verlies geleden in Capelle. Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 werd de partij de grootste in Capelle, met 19,4 procent van de stemmen. In de voorlopige uitslag staat de partij op 4,1 procent.

In vergelijking met de provincie als geheel zijn verschillen in stemgedrag te zien in Capelle. D66 staat in de provincie bijvoorbeeld op plaats 4, terwijl de partij in Capelle voorlopig op een achtste plaats te vinden is. De SGP is juist populairder in Capelle dan in de provincie als geheel: 7,1 versus 4,4 procent.

De opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen in Capelle was 48,96 procent, een daling ten opzichte van dezelfde verkiezingen in 2019. Burgemeester Peter Oskam zei op de verkiezingsdag dat hij hoopte op een hogere opkomst dan tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Die wens in ging vervulling, want bij die verkiezingen ging 43,5 procent van de stemgerechtigde Capellenaren naar de stembus. “De provincie gaat over veel relevante dingen", aldus Oskam. "Voor een stad als Capelle is infrastructuur belangrijk. Oplossingen voor bijvoorbeeld het fileprobleem gaat niet als gemeente alleen, maar in samenwerking, ook met de provincie. Ook woningbouw speelt in Capelle, want we willen bijvoorbeeld meer woning in Rivium; de provincie is daar belangrijk in. Daarnaast zijn de verkiezingen belangrijk voor wetgeving via de Eerste Kamer.”
Waterschapsverkiezingen
Bij de Waterschapsverkiezingen is Water Natuurlijk de grootste bij de voorlopige uitslag, die gebaseerd is op 99 procent van de uitgebrachte stemmen. Water Natuurlijk is een partij die alleen aan de waterschapsverkiezingen deelneemt. De VVD kreeg na Water Natuurlijk de meeste stemmen, gevolgd door de BBB, de PvdA en de PvdD. Bij de waterschapsverkiezingen worden de stemmen bij elkaar opgeteld in het gehele gebied dat onder het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard valt. Voor de waterschapsverkiezingen stemde in Capelle 45,33 procent van de stemgerechtigde inwoners.

Op 23 maart wordt de definitieve verkiezingsuitslag bekendgemaakt.

Huub Lakerveld