• Jos Grote Ganseij (voorzitter Nut en Genoegen) en Kassem Taha (coördinator Voedselbank).
• Jos Grote Ganseij (voorzitter Nut en Genoegen) en Kassem Taha (coördinator Voedselbank). Foto: Jan van der Arend

Vtv deelt overvloed met Voedselbank

capelle • Een lid van Volkstuinvereniging Nut en Genoegen aan de Bermweg stapte afgelopen oktober naar het bestuur met het idee een deel van de oogst te delen met de Capelse Voedselbank. Het zaadje was geplant en het bestuur en de plaatselijke Voedselbank zijn tot een overeenkomst gekomen.

In oktober, toen het idee net geboren was, werd een aantal kratten met appels en groenten geschonken aan de Voedselbank. "Het was op de valreep, want het was bijna aan het einde van het oogstseizoen", zegt Karolinne Engelen, bestuurslid bij VTV Nut en Genoegen. "Maar wij vonden het wel een 'topidee' dat een vervolg verdiende. Daarom zijn wij dit jaar op tijd met een nieuwe actie begonnen." 

Uitdelen

Voedsel is er vaak in overvloed in de volkstuinen. "We eten er zelf graag van, maar soms heb je zo veel tomaten of bonen dat je het gaat uitdelen. Maar veel mensen waar je de oogst aan geeft hebben het vaak zelf goed. Dus waarom geven we een deel van de opbrengst niet aan de Voedselbank om de hoek? Wij hebben het geluk dat we goed kunnen eten van de tuin, maar er zijn ook nog andere Capellenaren. De Voedselbank vond het zo'n leuk idee, dat wij er alleen maar enthousiaster van werden."

Eigen tuin

Het volkstuincomplex telt 144 tuinen en één ervan is vanaf dit jaar gereserveerd als tuin voor de Voedselbank. "Normaal gesproken gaan de tuintjes van mensen die ermee stoppen of overlijden naar volgende huurders. Nu hebben we besloten één tuin niet meer aan te bieden, maar speciaal beschikbaar te stellen voor de Voedselbank", vertelt Engelen. "Gemiddeld zijn de tuinen zo'n 300 vierkante meter, dus je kunt er heel wat op verbouwen. Mensen kunnen overigens ook langskomen om bij de tuin te komen kijken. Het complex is namelijk openbaar wandelgebied. Tuin nummer 74 wordt ingericht voor de Voedselbank."

Bewustzijn

Naast de aparte tuin doet het bestuur ook een beroep op de leden om voedseloverschot uit hun eigen tuinen te doneren. "Als je ziet wat voor oogst er van een tuin kan komen..", zegt Engelen. "En dus maken wij het plan kenbaar aan alle leden en hopen we op bewustzijn. Bij het verenigingsgebouw komen houten bakken, met daarop de data waarop de Voedselbank de oogst komt ophalen." De speciale tuin wordt niet verhuurd aan een persoon, en dus valt het onderhoud ervan onder de 'tuinbeurt'. Karolinne Engelen legt uit: "Mensen die bij ons lid worden hebben de plicht om vijf a zes keer per jaar een 'tuinbeurt' in te vullen. Dit betekent dat zij 2,5 uur werken in het openbare groen van het complex, en de tuin wordt meegenomen bij dit onderhoud." De insteek is om dit jaar voor het eerst te kunnen oogsten van de 'voedselbanktuin'. "We planten fruitbomen die al wat groter zijn en dit jaar vruchtdragend zijn. Er worden diverse appelrassen en struiken geplant en een aantal dagen het eerste boompje staan er al kruisbessen, bramen, bosbessen, rode frambozen, gele frambozen en tijm."

Huub Lakerveld