Gesprek over participatieproces Florabuurt

capelle • Gemeente Capelle aan den IJssel en een aantal buurtbewoners hebben onlangs gesproken over het participatieproces in de Florabuurt. In maart volgt een informatieavond.

Op verzoek van de gemeenteraad is de participatie rondom het opstellen van dit document onder de loep genomen. De uitkomsten van deze evaluatie waren onderwerp van een gesprek tussen de gemeente en bewoners van de Florabuurt. Grootste doel van dit gesprek was samen te bespreken wat er in de toekomst anders kan.

Voor het opstellen van de Gebiedsvisie Florabuurt is gesproken met bewoners, maatschappelijke instellingen en andere betrokken partijen. Al voordat de gemeente hiermee aan de slag ging, is afgesproken met de gemeenteraad dat het participatieproces onderzocht zou worden. Op deze manier komen er verbeterpunten boven tafel voor toekomstige participatieprocessen. Het onderzoek is gedaan door een onafhankelijk bureau. In oktober 2022 besprak een onderzoeker in een commissievergadering het participatieproces. Hij concludeerde dat met name de kwaliteit en uitvoering van de participatie voor verbetering vatbaar zijn. 

Tijdens het overleg tussen de gemeente en bewoners van de Florabuurt bleek dat beide partijen vonden dat het participatieproces beter kon. Er is een te grote kloof tussen de gemeente en haar bewoners. De aanwezige bewoners gaven ook aan dat niet altijd duidelijk was waar wel en niet over meegedacht kon worden. Daarnaast willen ze graag meer weten over participatie in het algemeen. Volgens de gemeente zijn er genoeg punten waar zij aan kan werken bij toekomstige participatieprocessen. De informatieavond staat gepland voor eind maart. Ook dan staat participatie weer op de agenda.