• Maria Magdalena Latuheru.
• Maria Magdalena Latuheru. Foto: Huub Lakerveld

'Intuïtie en ratio moeten in balans zijn'

capelle • In 2018 ging Maria Magdalena Latuheru een medisch traject in. Ze werd geopereerd aan haar rechter eierstok, waar een tumor zat. In eerste instantie weigerde zij chemotherapie, op basis van intuïtie. "De reguliere geneeskunde behandelt alleen het lichaam, maar de mens heeft ook een geest en ziel."

In 2010 begonnen gynaecologische problemen voor Latuheru, met endometriose en een goedaardige cyste in haar rechter eierstok. "Daar ging ik ieder jaar voor controle voor naar het Havenziekenhuis", blikt zij terug. "In 2018 was ik al twee jaar niet geweest toen ik ineens tijdens mijn werk kortademig werd. Bij opname in het IJsselland Ziekenhuis bleek dat de cyste was gegroeid én mijn longen vol zaten met embolieën. Na behandeling met bloedverdunners kreeg ik op de longafdeling te horen: 'U mag naar huis', maar ik crepeerde van de pijn. Van de internist mocht ik inderdaad niet naar huis. Ik bleek een inwendige bloeding te hebben en werd naar het Erasmus MC gebracht. Ik voelde het leven uit mij wegvloeien."

In het Erasmus MC knapt Latuheru op, al krijgt zij uiteindelijk de diagnose dat de cyste kwaadaardig is. Na heling van haar longen wordt zij in juli 2018 geopereerd aan haar eierstok. "De oncoloog wilde het 'normale' protocol volgen dat bij patiënten wordt gevolgd: operatie, chemo- en radiotherapie", vertelt Latuheru. Maar iets in mij zei dat ik dat niet wilde doen. Chemo's maken goede cellen kapot en mijn intuïtie zei dat ik zieker zou worden. Drie chemo's en dan weer een operatie, terwijl ik net hersteld was van die eerste operatie. Ik kreeg van de gynaecoloog drie weken de tijd om na te denken. 'U bent in shock, uw wereld is in elkaar gestort', kreeg ik te horen, maar dat was niet zo. Ze vond mijn reactie niet passen bij de diagnose. Ik was wel in shock toen ik met inwendige bloeding van het IJsselland naar Erasmus werd vervoerde. Dat was zo heftig dat die diagnose kwaadaardig niet meer heftig was. Het eerste dat ik dacht was dat ik dit zou gaan overstijgen."

Met plantaardige voeding, vitamine C boosters en veel sporten ging het lichamelijk twee jaar goed met Latuheru, tot de coronalockdowns begonnen en de 'balans in haar leven' werd verstoord. Zij had stress en had een minder gezond eetpatroon. Een nieuwe cyste groeide, ditmaal op haar linker eierstok. "Deze tumor ging tegen mijn darmen aanzitten en ik werd opnieuw opgenomen. Ik heb een nacht nagedacht en heb gebeden tot God: wat moet ik doen? Ik heb toch voor chemo gekozen, maar op één component daarvan - paclitaxel - kreeg ik snel een heftige allergische reactie. Mijn lichaam zei nee, omdat de chemo’s voor de operatie weinig tot geen effect hadden en lichamelijk te belastend zijn. Het was goed dat ik mijn intuïtie gevolgd had, want met de laatste controle in december 2022 bleek de bloeduitslag goed te zijn. De CEA 125 gaf een normale waarde aan. Ik ben blij en de oncoloog deelt mijn blijdschap."

Boodschap

Welke boodschap wil zij meegeven? "Het gaat bij kanker ook om je manier van denken", vindt zij. "Vaak wordt bij kanker meteen de link met de dood gelegd. Het is belangrijk dat je een positieve mindset blijft houden, waarbij men door introspectie (zelfonderzoek, red.) aandacht heeft voor het mentale, emotionele, spirituele en energetische van jezelf. De mens is meer dan alleen een lichaam. Ik geloof in bruggen bouwen tussen de holistische weg en de conventionele geneeskunde. Ze hoeven elkaar niet uit te sluiten. Uiteindelijk heb ik een goede verstandhouding met mijn oncoloog, terwijl er aan het begin weerstand was. Er worden weinig tot geen voedingsadviezen gegeven, terwijl een plantaardig dieet het immuunsysteem versterkt, waardoor ik beter door de chemo's heen ben gekomen en gedurende herstelproces redelijk goed kon blijven functioneren. Door hier meer aandacht aan te besteden kunnen artsen andere mensen ook mee helpen. Het is belangrijk dat de intuïtie en de ratio op één lijn komen. En maak je eigen gevoel bespreekbaar bij artsen. Veel mensen accepteren alles dat artsen en oncologen zeggen direct, maar niet iedereen staat op dezelfde manier in het leven."