• V.l.n.r. Berlin Simsek, Suzanne van Houwelingen en Songül Asgin, bij gedoneerde goederen.
• V.l.n.r. Berlin Simsek, Suzanne van Houwelingen en Songül Asgin, bij gedoneerde goederen. Foto: Huub Lakerveld

Inzameling hulpgoederen voor aardbeving bij David Lloyd Capelle

Algemeen

CAPELLE • Het initiatief voor de inzamelactie kwam van Berlin Simsek en Songül Tasgin, van wie familieleden lid zijn of waren bij het sportcentrum. Hun wortels liggen in Turkije en veel van hun familieleden wonen nog in het zwaar getroffen land.

Het is bij David Lloyd een komen en gaan van goederen, die verzameld worden onder de trap in het gebouw. Drie tot vier keer per week haalt Songül de zakken op, om deze naar een verzamelpunt te brengen voor transport naar de rampgebieden. Berlin Simsek en Songül Tasgin wilde in actie komen en vonden manager Suzanne van Houwelingen bereid om dit idee te faciliteren. Zij heeft in eerste instantie het personeel en maar liefst 6000 leden op de hoogte gesteld van het initiatief. “Woensdag 8 februari startte de actie en meteen werden de eerste goederen binnen gebracht”, aldus Van Houwelingen. “Bijna dagelijks worden de spullen opgehaald en de hulpgoederen blijven maar binnenkomen. In eerste instantie spraken wij alleen ons personeel en leden aan om spullen te brengen. Maar wij breiden de actie uit: alle lezers kunnen hulpgoederen langskomen, waarna het proces hier verder wordt opgepakt. Het voelt goed om iets te kunnen doen.”

Berlin Simsek en Songül Tasgin hebben dagelijks contact met hun familie in Turkije en krijgen zo een beter beeld van de ongekende omvang van de ramp. “Veel steden zijn leeg”, omschrijft Simsek. “Veel plaatsen waar miljoenen mensen woonden zijn spooksteden geworden, iedereen is naar de dorpen gevlucht.”
“Veel mensen kunnen niet meer naar binnen, omdat de huizen zijn ingestort of bijna instorten”, aldus Tasgin. “Je kunt eigenlijk alleen maar hopen dat er nog mensen levend gevonden worden.”

Schaamte
Momenteel beheerst de ramp hun leven. “Wat je op televisie ziet is maar één procent van wat er gaande is”, zegt Simsek. “Ik slaap al een week niet en heb geen trek in eten.” Beide dames spreken van een gevoel van schaamte. “Je voelt je schuldig dat je hier in luxe leeft”, omschrijft Asgin het. “En je voelt schaamte als je het koud hebt, terwijl in Turkije en Syrië mensen ‘s nachts in -20 graden op straat dakloos zijn”, vult Simsek aan.

Hulp
De drie dames doen een beroep op mensen om te helpen. “We hebben allemaal hetzelfde hart, je afkomst maakt niet uit bij zo’n wereldramp”, zegt Simsek. Asgin vult aan: “Als zo’n ramp in Nederland gebeurt, zouden wij ook graag alle hulp willen die wij nodig hebben.”
“Deze actie laat zien dat áls het erop aankomt, wij wel samen één kunnen zijn”, ziet Van Houwelingen.

Veel verschillende spullen zijn welkom. Goederen die vooral nodig zijn zijn generatoren, aggregaten, bougies, haspels, tegelbeitels, helmen, waterkokers, zaklampen, hoofdlampen, slaapzakken, dekens en babyvoeding. Daarnaast is winterkleding ook belangrijk. Simsek, die actief is betrokken bij diverse inzamelacties, ziet soms zomerse kleding binnenkomen, maar benadrukt dat de winter in Turkije en Syrië bitter koud is. Mutsen, dikke sokken, handschoenen, truien en winterjassen zijn meer dan welkom.

Donatie
Geld doneren kan op verschillende manieren. “Het vertrouwde kanaal voor veel mensen is Giro 555”, zegt Simsek. “Dus daar kun je aan doneren. Het kan ook via de AFAD (Turkse rampenbestrijding). Zelf steunen wij Stichting Hollanda Türk Gönüllüler Vakfi (Nederlands Turkse Vrijwilligers Stichting), een stichting die direct actief is in het gebied. Via foto’s en video’s op hun facebookpagina is te zien waar de donaties terechtkomen. Alle hulp is welkom: iedere euro is een euro”, benadrukt zij. Asgin beaamt dit: “Desnoods het geld dat mensen overhouden van het inleveren van statiegeldflessen.”

Meer info en donatiemogelijkheden: www.htgv.nl en www.giro555.nl.