Hoogheemraadschap: 'Meld waarnemingen bever'

regio • Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard roept mensen die een bever spotten op om de waarneming aan hen door te geven. Het hoogheemraadschap wil in kaart krijgen waar de bevers zitten en of zij een risico vormen voor de waterveiligheid.

Bevers zijn vrij nieuwe bewoners in de regio. Ook aan de dijk ter hoogte van het Hitland worden geregeld bevers waargenomen. De dieren zijn natuurlijke beheerders van het waterpeil, onder meer door het bouwen van dammen. 

De bever graaft ook holen als schuilplaats en het hoogheemraadschap wil nagaan of de knaagdieren daarmee schade aanrichten aan dijken, kades en oevers. “We doen nu nog niks met de bever, maar houden in de gaten of er een risico ontstaat voor de waterveiligheid bij dijken en kades”, aldus een woordvoerder van het hoogheemraadschap. 

Reuzenbever

Bevers zijn de grootste knaagdieren die in Nederland voorkomen. Bij Ouderkerk aan den IJssel werd in november een enorm exemplaar aangetroffen. Het dier had een lengte van 1.30 meter en een gewicht van maar liefst 40 kilogram. 

Waarnemingen doorgeven kan via www.schielandendekrimpenerwaard.nl.