'Het laatste plan is een forse aanpassing'

capelle • In november 2022 werd een ontwerpverklaring van geen bedenkingen afgegeven voor studentenhuisvesting in Fascinatio. Leefbaar Capelle - de grootste fractie in de gemeenteraad - stemde verdeeld (acht voor, drie tegen). Woordvoerder Gerrit Spruit blikt terug.

De koopovereenkomst werd in september 2021 gesloten en de ontwikkelaar kan juridische stappen ondernemen als de raad het plan tegenhoudt; een gegeven dat werd uitgesproken in de vergaderingen. Voelde Spruit alsof de raad met de rug tegen de muur is gezet? "Eerst wel", vindt hij. "Op de dag van de raadsvergadering in december 2021 kregen wij een brief van de initiatiefnemer waarin stond dat wij 'geen goede gronden hadden om het plan af te wijzen.' Toen dacht ik: 'Wij zijn als raad de baas, niet de projectontwikkelaar.' Het plan was toen nog om 400 units te bouwen, daar zouden wij tegen gestemd hebben." De weerstand in de wijk is volgens Spruit na de aanpassingen en toezeggingen 'veranderd'. "We hebben stille hoop dat studenten en bewoners elkaar vinden en er een goede interactie ontstaat. Als het toch tot problemen leidt, zijn er allerlei juridische middelen om in te grijpen." 

Gerrit Spruit reageert op het feit dat omwonenden een vermindering van 400 naar 342 kamers niet genoeg vinden. "Als je het in getallen uitdrukt is het misschien niet zoveel (14,5 procent). Maar toch vind ik het een forse aanpassing. En volgens het bestemmingsplan mag de verdieping die is geschrapt er gewoon op staan. Als je er nog een laag afhaalt, is het voor de ontwikkelaar wellicht niet meer rendabel." Spruit weet niet of er genoeg interesse in de units is en of dit is onderzocht. "Dat moet blijken. Als de projectontwikkelaar denkt dat hij het vol krijgt.. Als er nog een kritiekpunt is, dan is het wel de hoge huurprijs. Daar stoor ik mij wel aan, maar daar kunnen wij als gemeenteraad wel wat van vinden, maar helaas niet veel aan veranderen." Fracties kunnen verdeeld stemmen en bij Leefbaar gebeurde dat ook, al was dat vóór de stemming nog niet duidelijk. "Dat was niet aangekondigd, ik weet niet of dat een foutje is of bewuste keuze is geweest. Het is mogelijk afwijkend te stemmen, zeker bij zo'n gevoelig onderwerp, maar het is handig om dit vooraf door te geven aan de woordvoerder."