• De oversteekplaats bij de Hobo-Kapellekensbaan.
• De oversteekplaats bij de Hobo-Kapellekensbaan. Foto: Huub Lakerveld

'Lussen' Schollevaar worden 30km/u-wegen

capelle • De Hobo en andere doorgaande straten in de ‘lussen’ van Schollevaar worden 30km/u-wegen. Er komen echter geen hogere verkeersdrempels en het autoverkeer blijft voorrang hebben bij de oversteekplaats van de Kapellekensbaan langs de Hobo. Dit zegt het Capelse college naar aanleiding van vragen van GroenLinks.

Het college zegt zich ervan bewust te zijn dat de oversteekplaats Hobo-Kapellekensbaan in de buurt als gevaarlijk wordt beschouwd. Toch zegt het college dat op basis van het aantal ongevallen in het verleden de locatie ‘geen onveilige oversteekplaats is’.

Regels niet omdraaien

De GroenLinks fractie vraagt zich onder meer af of er haaientanden voor auto’s of een hogere verkeersdrempel aangebracht kunnen worden. Hierop zegt het college het onverstandig te vinden om de voorrangsregels om te draaien. “Fietsers zien een verkeersbord en haaientanden op het wegdek dat ze voorrang moeten verlenen. Het omdraaien van de voorrang kan meer ongevallen opleveren. Het autoverkeer kan niet goed de Kapellekensbaan in zien door een schutting met een klimopbegroeiing (vanuit de richting van het NS-station, red.). Wanneer fietsers voorrang hebben, zijn zij meer geneigd de voorrang ook te nemen. Zij kijken dan niet altijd of een auto hen wel gezien heeft of vaart mindert om de fietsers voorrang te geven. Het is om deze reden erg belangrijk dat autoverkeer de fietsersruim van te voren kan zien aankomen. Mede door de schutting is dit niet mogelijk en fietsers in de voorrang is hier niet verstandig.”

Ook vanwege de lijnbussen zou aanpassing van de weg problemen opleveren. “Omdat de route van buslijn 30 hier rijdt, zijn hogere drempels of drempels met een kortere sinus niet mogelijk. De RET rijdt met bussen die uitgevoerd zijn met een lage vloer.”

Snelheid

Als extra veiligheidsmaatregel wordt de maximum snelheid bij de ‘lussen’ in Schollevaar wel omlaag gebracht van 50 naar 30 kilometer per uur. Dit zijn de straten waarop het doorgaande verkeer het westelijke deel van de wijk in en uit gaat: de Vrijheidsdans, Filomeentje erf, Beatrijs erf, Herenburg, Sinjeur Semeynsburg en de Hobo.

Een exacte periode waarin de snelheidsbeperkende maatregelen worden genomen is op dit moment nog niet te noemen, aldus een woordvoerder van de gemeente. "Rondom de drie lussen in Schollevaar zijn rioleringsprojecten gepland. De snelheidsbeperkende maatregelen worden uitgevoerd tijdens deze rioleringswerkzaamheden. Dat scheelt tijd en geld omdat het werk efficiënt kan worden uitgevoerd. Op dit moment is de lus Operalaan – Hermitage aan de beurt. Later dit jaar wordt gestart met de lus Vrijheidsdans – Beatrijs erf. Nog niet bekend is de startdatum bekend van de lus Herenburg – Hobo.

Ernstige ongevallen

Bij de oversteekplaats Hobo-Kapellekensbaan zijn in voorgaande jaren diverse ernstige ongevallen gebeurd. In december 2022 kwam een 86-jarige man om het leven toen hij op zijn fiets werd geschept door een auto. In mei 2022 raakte een meisje zwaargewond bij een aanrijding op hetzelfde punt.

Huub Lakerveld