• Lingyi (links) en Yuewen op de plek waar zij zich thuis voelen: achter de piano.
• Lingyi (links) en Yuewen op de plek waar zij zich thuis voelen: achter de piano. Foto: Huub Lakerveld

Lingyi en Yuewen: “In een piano kun je je gevoel stoppen”

Algemeen

CAPELLE • In 2022 stonden de Capelse Lingyi en Yuewen nog als winnaars van hun eigen leeftijdscategorie op het podium van het befaamde Steinway Pianoconcours. En afgelopen zondag verzorgden zij een nieuwjaarsconcert in het Van Cappellenhuis. De meiden vertellen over hun liefde voor de piano en hun toekomstplannen.

Yuewen en Lingyi begonnen allebei al op jonge leeftijd met pianoles. “Ik ben ongeveer zes jaar geleden begonnen”, zegt Yuewen. “Toen was ik zes a zeven jaar. Ik vond muziek en dans al erg leuk toen ik klein was. En toen dacht ik: ‘Laat ik eens piano gaan spelen’. Mijn oma was vroeger muziekdocente en speelde ook piano, en ik vond het zelf ook heel leuk om te doen.” Lingyi was zo’n 5,5 jaar oud toen zij startte. “Mijn moeder zei dat ik heel gevoelig was voor muziek”, legt zij uit. “Als er vrolijke muziek opstond ging ik lachen en als ik droevige muziek hoorde, moest ik ook huilen. Maar ik verveelde mij altijd, dus toen ben ik piano gaan leren. In het begin was het erg moeilijk, maar nu is het echt heel leuk.”

Leren spelen
“Ik leerde best snel, want toen ik nog geen les had leerde ik noten lezen van mijn oma en opa”, beschrijft Yuewen haar eerste stappen in de wereld van de piano. “Maar hoe verder ik kwam, hoe lastiger het werd. Je moet met de piano je eigen verhaal en emoties overbrengen, en dat is eerst best moeilijk. Je kunt van tevoren een verhaal bedenken en dit uitleggen met de muziek.”

Spelen voor publiek
Yuewen en Lingyi hebben inmiddels bij diverse concoursen op het podium gespeeld. Optreden voor publiek is voor de meiden enerzijds spannend, maar ook extra leuk. Yuewen: “In het begin vind ik het een beetje spannend en ben ik best zenuwachtig, maar als ik begin te spelen op het podium geniet ik er gewoon van.” Voor Lingyi valt de spanning mee. “Je denkt alleen aan jezelf en aan de piano”, zegt ze.

Afgelopen jaar speelden de talenten zelfs voor een groot publiek tijdens het Steinway Pianoconcours, een prestigieuze wedstrijd. Ze wonnen ieder in hun eigen leeftijdscategorie de eerste prijs en Yuewen  was bovendien winnaar van de Publieksprijs en van de Grand Prix. Een hoogtepunt, vinden de meiden. “Het was spannend om daar te spelen, maar toen ik speelde vergat ik de mensen in de zaal. Het was heel leuk om te doen”, aldus Lingyi. Yuewen: “Het gaf een kick om steeds verder te komen. Er was een mooi podium en iedereen kijkt naar je, dat is genieten.”

Lessen
Voor de lessen geldt dat Yuewen sinds kort naar het conservatorium in Amsterdam gaat. “Die lessen duren meestal de hele ochtend”, vertelt ze. “Om de week heb ik dan ook les met een koor en theorieles. Ook speel ik samen met iemand anders tegelijk op de piano en in mijn tweede jaar wil ik ook met strijkinstrumenten samenspelen. Thuis oefen ik verder dagelijks zo’n twee uur. Hoe dat samen gaat met school en huiswerk? Goed plannen.”
Lingyi heeft les bij haar docent Philip Huang thuis. “Hij heeft een apart kamertje met een vleugel en een kleine piano”, vertelt ze. “Zo kunnen we met verschillende studenten bij elkaar oefenen voor een klein concert.” Zelf oefent ze een uur per dag, en soms iets langer.

Toekomstplannen
Hoewel Yuewen en Lingyi beiden getalenteerde pianospelers zijn, hebben ze andere ideeën voor de toekomst. Yuewen wil graag als professioneel pianist aan de slag. “Ik zou graag solo-concerten willen geven of in een symfonieorkest spelen. Beroemd worden, over de wereld reizen en iedereen van mijn muziek laten genieten.”
Lingyi denkt niet dat zij professioneel pianist wil worden en wil graag iets anders doen. Wel wil ze mee blijven doen aan concoursen om haar kunsten zo te vertonen.