‘Krijg de corona’ klinkt niet als verwensing

In China is het coronavirus weer enorm bedreigend voor de eigen inwoners en dus ook weer voor de rest van de wereld. De situaties doen denken aan inmiddels alweer drie jaar geleden. Met dien verstande dat er anno 2023 wel vaccins beschikbaar zijn en dat velen hier al ziek zijn geweest en dankzij die ziekteperiode of vaccins minder ziek worden bij een nieuwe aanval. Persoonlijk zit ik al sinds diverse chemo’s en ziektes in het verleden al jaren in de hoek waar ziektes toeslaan en kreeg dus telkens al snel een oproep voor een vaccinatie. Heb inmiddels vijf prikkies gehaald en ben zeker geen wappie of complotdenker maar kreeg ooit in het aloude Daniel den Hoed wel te horen dat de lymfeklierkanker mogelijk was veroorzaakt door allerlei penicillinekuren in een eerder stadium. Het was een theorie die ook tijdens corona door mijn hoofd spookte. Inmiddels, vele, vele doden later, zien we dat in dit Rijnmondgebied per week tussen de 2000 en 3000 mensen nog een vaccinatie halen tegen corona. Op de website van onze gemeente lees ik dat we sinds tweede kerstdag op dinsdagen van 9 tot 4 en op vrijdag van 1 tot 8 uur nog terecht kunnen in sporthal Aquapelle aan de Alkenlaan 85. Maar liefst 57 procent van de Capellenaren boven de 60 heeft de herhaalprik gehaald. Inmiddels weten we ook dat er tal van griepvirussen rondgaan die mensen ook behoorlijk ziek maken en ziekenhuizen liggen weer vol.

Tijdens corona werd overal in Capelle gewaarschuwd dat we ons aan de regels dienden te houden, te beginnen met handen goed ontsmetten. Nu, na veel nieuwjaarsrecepties neemt het aantal zieken flink toe. Handen schudden, kussen, knuffelen; velen moeten al dan niet gedwongen door de situatie weer meedoen aan de rituelen. En dus gaan de virussen weer vitaal rond in de regio. Maar ook de griep kunnen we vaak zelf voorkomen.
In vroeger tijden sloeg de pest, tyfus, cholera, tering en pokken regelmatig toe en deze ziekten worden vaak, vergezeld van het lidwoord de, gebruikt in verwensingen. Het ‘krijg de corona' klinkt sowieso niet en zal waarschijnlijk in de toekomst geen verwensing of vloek worden. Omdat we allemaal hebben gezien wat de impact op ons leven was en is.