• Ron Luijten begint komende zomer bij SVS.
• Ron Luijten begint komende zomer bij SVS. Foto: Aangeleverd

Ron Luijten verheugt zich op SVS

Algemeen

CAPELLE • “Het klinkt misschien cliché, maar ik heb enorm veel zin in deze nieuwe uitdaging”, glimlacht Ron Luijten. “En dat heeft alles te maken met de mensen die ik bij SVS trof tijdens de gesprekken die ik met de club voerde. Het voelde meteen goed.”

Nadat bekend was geworden dat de wegen van vv Nieuwerkerk en Ron Luijten zich na zes seizoenen zouden gaan scheiden, had de oud-profvoetballer van Sparta Rotterdam en HFC Haarlem over belangstelling van nieuwe gegadigden niet te klagen. Verschillende clubs dongen naar zijn gunsten, waaronder het Capelse SVS. “Het was de eerste vereniging met wie ik om de tafel zat”, vertelt de 54-jarige oefenmeester. “Ik was in eerste instantie van plan om ook met andere clubs te gaan praten om zo te ontdekken wat de beste keuze zou zijn, maar het liep even anders”, lacht hij. “Vanaf het moment dat ik kennismaakte met de mensen van SVS, wist ik het eigenlijk al: hier wil ik werken. Dat was niet alleen gebaseerd op de inhoud van de gesprekken, maar zeker ook op intuïtie. Ik voelde me meteen thuis. Voor mij zijn dat soort dingen belangrijker dan op welk niveau een club voetbalt. Ik kreeg het idee dat SVS een vereniging is waar men er sámen de schouders onder wil zetten en de selectie niet alleen graag ziet presteren, maar ook als verbindend middel ziet naar bijvoorbeeld de jeugd. Dat spreekt me aan. Ik ben in die zin een echte clubtrainer. Zo werk ik bij Nieuwerkerk en met die insteek ga ik straks ook aan de slag op sportpark Schenkel.”

Voetballiefdes
Eerst heeft Ron Luijten nog een klus te klaren op een ander sportcomplex: Dorrestein in Nieuwerkerk aan den IJssel. Er is hem veel afgelegen om zijn werk goed af te ronden bij de vereniging van voorzitter Hans Jeroense, een club die hij in totaal dertien jaar in verschillende hoedanigheden diende. “Ik begon er ooit als jeugdtrainer en had in die periode B1 en A1 onder mijn hoede,” gaat Luijten terug in de tijd. “In de laatste fase van die in totaal zeven jaar werd ik doorgeschoven naar het tweede elftal en heb ik ook een tijdje op interim-basis het eerste team gecoacht en getraind. Daarna koos ik voor een terugkeer naar mijn andere grote voetballiefde: Sparta, om daar jeugdtrainer te worden. In totaal heb ik daar drie jaar voor de groep gestaan om vervolgens terug te keren naar vv Nieuwerkerk.”

Degradatie
Met de roodzwarten maakte hij de switch van zondag- naar zaterdagvoetbal om heden ten dage uit te komen in de tweede klasse, waarin Luijten’s nieuwe club SVS poulegenoot is. Waar Nieuwerkerk meestrijdt in de top van zijn afdeling, bungelen de Schollevaarders triestig onderaan en lijkt degradatie onontkoombaar. Dit seizoen mag Bert van Opstal - hij is de tijdelijke opvolger- van de tussentijds naar vierdedivisionist Capelle vertrokken Roy Brinkman -  proberen met zijn mannen het vege lijf te redden. Een schier onmogelijke klus, gezien het geringe puntenaantal van SVS en de versterkte degradatieregeling, waarbij het hele ‘rechterrijtje’ het risico loopt te degraderen.

Enthousiasme
Ron Luijten kent de scenario’s, maar laat zich er niet door leiden. “Natuurlijk zou het geweldig zijn wanneer ik straks bij een tweedeklasser aan de slag kan gaan”, glimlacht hij. “Maar is het een klasse lager, dan zal mijn enthousiasme daar niet onder leiden. Primair wil ik samen met mijn collega-trainer Peter Ketting - hij komt mee van vv Nieuwerkerk, red. - en de mensen van SVS gaan bouwen aan een zo sterk mogelijke selectie en helpen om deze vereniging vooruit te helpen. Tussen mijn werkzaamheden bij vv Nieuwerkerk door zal ik zeker het contact met SVS onderhouden en plannen maken voor het nieuwe seizoen, maar uiteraard heeft mijn huidige voetbalwerkgever nog even prioriteit. Ik wil het hier goed afsluiten, het liefst tot het laatst meespelen om promotie. Ik heb me bij Nieuwerkerk altijd prettig en gewaardeerd gevoeld en zo is het nog steeds. Het is alleen soms verstandig om weer eens wat anders te gaan doen. De club en ik denken daar exact hetzelfde over. Maar dat ik straks een mooie tijd achter me laat, mag helder zijn. Ik hoop dan aan een mooi nieuw hoofdstuk te beginnen bij SVS. Daar verheug ik mij op.”

Jan Timmer