• Merwig Karsters, één van de initiatiefnemers.
• Merwig Karsters, één van de initiatiefnemers. Foto: Annemarie van der Ploeg

Merwig Karsters: ‘Wij proberen jongeren te bereiken met podcast’

Algemeen

CAPELLE • Merwig Karsters, roepnaam Murph, begon een jaar geleden met zijn drie vrienden met de roepnamen Sam, Rood en Kwinna de speciaal voor jongeren bedoelde podcast ‘Capelle aan den Twijfel’ te maken. Het doel van de vier vrienden is om de Capelse jongeren te bereiken met hun podcast.

De opnamen van het viertal begonnen bij Merwig op een zolderkamertje. “We zijn al jarenlang vrienden, allemaal uit Capelle en ook woonachtig in Capelle, allemaal met een gezin en een fulltime baan. We weten dus wat er speelt en zien het veranderen van dorp naar stad. Bebouwingen en verbouwingen liegen er niet om. Mooi om te zien en om erover te vertellen. We trekken alles wat in Capelle met jongeren te maken heeft in twijfel, vandaar de naam ‘Capelle aan den Twijfel’. Om de verhalen niet zo maar te laten verdwijnen, delen we ze in een podcast, een mooi medium om ze met anderen te delen. Vooral mensen van buiten Capelle vonden dat we zo’n aparte manier van praten hadden. Zo ontstond het idee om een microfoon neer te planten en zo een podcast te maken. Ik heb thuis alle apparatuur want mijn vriendin is zangeres dus de stap naar podcast was snel gemaakt.”

Samenwerkingen
“Vorig jaar startten we met een samenwerking met Radio Capelle. Dat betekende een kwaliteitsboost want we mochten ook met hun apparatuur aan de slag en hun platformen gebruiken. Zo proberen we de jongeren van Capelle te bereiken, niet supergroot te worden, maar het wel goed te doen voor de buurt. Dat viel bijzonder leuk in de smaak bij de mensen. Ook vielen we op bij het gemeentehuis, waaruit ook een leuke samenwerking ontstond. We hebben ook de week van de eenzaamheid bij jongeren in de podcast behandeld. Ook hadden wij Jean-Paul Meuldijk, de eigenaar van de pub op het stadsplein die inmiddels afgebroken is, in onze show. Voor veel jongeren riep dat herinneringen op, want veel van hen haalden daar hun biertje, net als ik. Ook kwam er een stukje coaching bij. Je hebt niet van de ene op de andere dag een café midden in het centrum. Hoe doe je dat en wat komt erbij kijken?”

Taal van de jeugd
“Onze laatste show vorig jaar hebben we bij de Boekenkast opgenomen als test om te kijken hoe het met het geluid gaat. Je hoort duidelijk het verschil tussen opname op een zolderkamertje of bij de Boekenkast. We blijven de taal van de jeugd spreken en doen dat met z’n vieren bijzonder goed. We hebben goede contacten opgebouwd met de jongerenbeleidsmakers van de gemeente. We hebben onze doelgroep wel bereikt, maar willen nog meer jongeren bereiken. In juni staat er een leuk feest gepland in het Schollebos, waar we de luisteraars bij elkaar willen halen met een lekker hapje en een lekker drankje en ook een muziekje erbij. Gewoon lekker socializen. Ik sta te popelen om aan de slag te gaan en de eerste podcast van het jaar op te nemen en dan zien wat er gaat gebeuren”, besluit Merwig.

Meer over de podcast Capelle aan den Twijfel is te vinden op Facebook (CADT-De Podcast) en op Instagram: @cadt_podcast.

Annemarie van der Ploeg