• Projectleider Fien Post leest voor in de bibliotheek.
• Projectleider Fien Post leest voor in de bibliotheek. Foto: Aangeleverd

De VoorleesExpress zoekt voorlezers

Algemeen

CAPELLE • Plezier in lezen dóet lezen; het zet een positieve spiraal in werking die zichtbaar zijn vruchten afwerpt naarmate het kind de basisschool doorloopt – en daarna. De VoorleesExpress is een project dat zich hiermee bezighoudt en met het groeiende aantal aanmeldingen, stijgt de vraag naar bevlogen voorlezers. 

Een kind wordt bij de VoorleesExpress aangemeld via school, wanneer blijkt dat de taalontwikkeling extra aandacht kan gebruiken. Dat gebeurt, zeker sinds coronatijd, vaak. Er zijn dus veel gezinnen die momenteel wachten op een voorlezer. Want dat is het uitgangspunt van de VoorleesExpress; zij stuurt een vrijwilliger, die twintig weken lang eens per week aan het kind komt voorlezen.

Projectleider Fien Post: “Het voorname doel is leesplezier, maar een uur voorlezen is voor een klein kind heel lang. Er worden dus ook (taal)spelletjes gedaan, er wordt gepraat en er worden tekeningen gemaakt. Op speelse wijze bezig zijn met de taal, een heel uur lang. Dat is binnen veel gezinnen – waar niet of nauwelijks Nederlands wordt gesproken – al een enorme positieve invloed. De voorlezer laat zien wat er mogelijk is en hoe je dat zou kunnen aanpakken, en na twintig weken neemt het gezin het stokje over.” Sinds april 2022 is Post als projectleider VoorleesExpress werkzaam bij Bibliotheek aan den IJssel, een functie die haar op lijf lijkt te zijn geschreven. “In mijn studententijd was ik voorlezer in Rotterdam. Ik wilde iets doen naast mijn studie, iets met kinderen en gezinnen. Toen kwam ik de VoorleesExpress tegen en dat leek me erg leuk. En je leert de kinderen en hun gezin zo goed kennen, dat sprak me aan. Toen ik afstudeerde, afgelopen april, zag ik de vacature voor Projectleider VoorleesExpess in Krimpen en Capelle. Wat een geluk.”

Persoonlijk project
“Het is een heel persoonlijk project,” vertelt ze. “Dat vind ik er zo mooi aan. Je komt bij mensen over de vloer, in de eigen leefomgeving. Je bent echt even onderdeel van het gezin en hoewel alle begin wat ongemak met zich kan meebrengen, zie je voorlezer en gezin naar elkaar toe groeien. De kinderen gaan echt uitkijken naar de komst van de voorlezer en vaak kom je thuis bij een gezin in je eigen buurt. Zo versterkt het ook het contact tussen buren en maakt het ‘een handje helpen’ heel concreet en laagdrempelig. Je kunt dicht bij huis enorm van betekenis zijn. Hoe fijn is dat.”
De voorlezers van de VoorleesExpress worden goed ondersteund; van het gesprek bij aanvang en de kennismaking met het gezin, tot aan een app en online vraagbaak, workshops interactief voorlezen en meertaligheid, onderlinge ondersteuning op het gebied van boekenkeuze of ideeën voor spelletjes. Je wordt gekoppeld aan een coördinator, samen met zo’n vijf andere voorlezers. Bij die coördinator kun je terecht met vragen of zorgen.

Omdat er in Krimpen en Capelle veel gezinnen zijn waar kinderen een taalachterstand hebben, zijn de voorlezers hard nodig. Mail om aan te melden naar f.post@bibliotheekaandenijssel.nl of ga naar www.bibliotheekaandenijssel.nl/voorleesexpress.

Leesplezier krijgt niet iedereen van huis uit mee, maar het is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. De bieb zoekt daarom voorlezers.