Financiën en laaggeletterdheid

capelle • Digi-Taalhuis en Budgetmaatjes slaan de handen ineen om laaggeletterdheid terug te dringen. 

Laaggeletterdheid heeft een grote impact op iemands financiën. Onderzoek toont aan dat mensen die onvoldoende geletterd zijn, twee keer zo vaak onder de armoedegrens leven. In Capelle aan den IJssel gaat het om circa 9.000 inwoners, die niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen. 

“En dat terwijl er veel aan te doen is. Vaak gratis en betrokkenen hoeven er niet voor terug de schoolbanken in”, legt coördinator Digi-Taalhuis Yvonne Polman uit. “Digi-Taalhuis en Budgetmaatjes Capelle gaan samenwerken om laaggeletterdheid makkelijker te signaleren en gepaste hulp te bieden waar nodig.”

Budgetmaatjes Capelle is een project van Stichting Samen010. Het werd in het leven geroepen om mensen (weer) financieel zelfredzaam te maken. Een vrijwilliger helpt bij het op orde brengen van de financiën en administratie, zodat de betrokkenen er niet alleen voor staan. Samen wordt toegewerkt naar het zelf weer kunnen overzien en het bijhouden van geldzaken.
Door de samenwerking met het Digi-Taalhuis wordt er bij het intakegesprek gebruikgemaakt van een ‘taalverkenner’, een door Stichting Lezen & Schrijven ontwikkeld screeningsinstrument. Er zijn al acht Budgetmaatjes getraind en één medewerker van Samen010 is opgeleid tot Trainer signaleren en herkennen laaggeletterdheid.

Wie meer informatie wil of hiermee als organisatie aan de slag wil, kan contact opnemen met coördinator Digi-Taalhuis Yvonne Polman: 06-40549991/digitaalhuis@bibliotheekaandenijssel.nl