• De patrijs in zijn leefgebied.
• De patrijs in zijn leefgebied. Foto: Aangeleverd

Studenten Yuverta gaan op zoek naar ruimte voor de patrijs in West Betuwe

geldermalsen • Een symposium moet aan de basis komen te staan van deze nieuwe plannen. 

De studenten organiseren daarom op 26 januari 2023 een symposium over de patrijs op hun school in Geldermalsen voor grondeigenaren, vrijwilligers en andere belangstellenden.

Patrijzen helpen
"Heb je wel eens een patrijs gezien? Of het geluid van een veldleeuwerik gehoord? Deze akkervogels zijn er nog wel, maar ze hebben het moeilijk. Het verdwijnen van kleine landschapselementen en het gebrek aan wintervoedsel spelen hierbij een belangrijke rol", zeggen de studenten die vinden dat het anders moet. Zij willen met het symposium hiervoor aandacht vragen en ook daadwerkelijke het leefgebied van de patrijzen versterken. Op particuliere percelen in het buitengebied van West Betuwe willen ze op kleine schaal patrijzenhagen aanplanten en kruidenranden inzaaien zijn de eerste plannen.

Plan en beplanting voor de patrijs
Grondeigenaren die een stukje grond beschikbaar hebben en dit wil (laten) inrichten voor de patrijzen kunnen zich hiervoor ook aanmelden. Dit kan tijdens het symposium, maar ook al vooraf via slgelderland.nl/projecten/akkervogels-westbetuwe-symposium.
De grootte, inrichting of ligging van het perceel maakt daarbij niet uit. Na aanmelding neemt een adviseur van SLG contact op en bespreekt kosteloos de mogelijkheden op het terrein. Ook de beplanting of zaden voor een kruidenrand zijn gratis.

Yuverta Geldermalsen 

Er is veel samenwerking met bedrijven en experts uit de regio: "Samen met ongeveer 400 andere leerlingen ontwikkelt een leerling hier zijn eigen talenten in een open, relaxte sfeer. Onze school biedt actieve en praktijkgerichte opleidingen in Buitensport, Eco en wildlife, Dier, Maatschappelijke zorg en groen en Teelt en techniek. Onze school werkt nauw samen met bedrijven, gemeenten en instellingen uit de regio. Zo ga je als leerling tijdens je opleiding regelmatig op bezoek bij bijzondere organisaties en bedrijven. Een project zoals nu met de patrijs past daar naadloos in."

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de VANL-TCW, gemeente West Betuwe en de provincie Gelderland. Het symposium vindt plaats van 18.00 uur tot 21.30 uur aan de Burg. Roozeveld v/d Venlaan 7 in Geldermalsen.

Het symposium is gratis. Graag vooraf aanmelden via de website van SLG: slgelderland.nl/projecten/akkervogels-westbetuwe-symposium.