• Opening Sociaal Plein in de voormalige gereformeerde kerk in 2021 in Tiel.
• Opening Sociaal Plein in de voormalige gereformeerde kerk in 2021 in Tiel. Foto: Jan Bouwhuis

Samen dromen over een sociaal plein

geldermalsen •  In West Betuwe keert regelmatig de huisvestingsproblematiek terug, ook voor Help Elkaar. In Tiel zijn in een oude kerk en een voormalig schoolgebouw de krachten gebundeld voor stichtingen die mensen ondersteunen die hulp nodig hebben.

"Ik ben jaloers", geeft Francine gelijk toe. "Niet alleen omdat in Tiel nu de huisvesting goed geregeld is, maar ook omdat ik de kracht zag wanneer instanties en organisaties letterlijk bij elkaar onder één dak komen." Ze deelt haar ervaring terwijl de koffieruimte van Stichting Help Elkaar is gevuld met politiek geïnteresseerde gasten van de Rode Koffietafel. Voormalig wethouders, een raadslid van PvdA-huize en ruim twintig vaste gasten van deze maandelijkse bijeenkomst horen het verhaal rustig aan. 

Terwijl de boodschap van Francine en haar metgezel Bets Mulder is om juist de politiek en de gemeente in deze op afstand te houden. Iets dat door de aanwezigen beaamd wordt. De gemeente kan in een dergelijke opzet goed faciliteren maar moet niet teveel bemoeienis hebben over de invulling. "We hebben iets meer vertrouwen nodig. De politiek is nu eenmaal wat trager maar de mensen hebben nu problemen." En mensen ondersteunen die het lastig hebben is wat ze bij Stichting Help Elkaar iedere dag proberen. 

Francine roemt de vrijwilligers die binnen de stichting hard aan het werk zijn. "In de regio ondersteunen we nu ongeveer zeshonderd gezinnen, vorig jaar kregen we ook de ondersteuning van de Oekraïense vluchtelingen erbij." Op dat soort momenten draait de organisatie op zijn best geeft ze aan. Maar het moment dat ze echt kippenvel krijgt is wanneer ze voelt dat de samenleving helpt. "Rond de kerstdagen stonden we bij Albert Heijn van Doorn en konden we 49 bananendozen vol spullen mee terug nemen. En dat is geen donatie van een ondernemer maar van de klanten van de supermarkt." Dat soort momenten doen haar beseffen dat je vooral maatschappelijk draagvlak nodig hebt en dat iets samen doen het meeste effect heeft. "Dus ja, we zijn geholpen met de subsidie van de gemeente die we jaarlijks krijgen. Ook hopen we op hun steun met het behouden van goede huisvesting voor onze stichting. Maar nog mooier zou het zijn als vanuit de maatschappij iets wordt opgestart."
De Stichting Sociaal Plein Tiel is een dergelijk maatschappelijk initiatief. Met vermogen en ondersteuning van de gemeente bij huisvesting werd een locatie gereed gemaakt als sociaal plein. Een plek waar organisaties samenkomen en er een loket komt om mensen op te vangen. "Dat bestuur dat er boven zit doet niets anders dan vermogensbeheer en het beheer-en onderhoud van het vastgoed. Daaronder staan de stichtingen die gebruik maken van dat vastgoed, centraal op een plein met een inloophuis.
Aan de Rode Koffietafel lijken veel mensen enthousiast en worden zaken al bijna concreet gemaakt. "Het pand van Wellner is nog vrij" en "het schoolgebouw van de Oranje Nassau komt vrij", klinkt al enthousiast. Maar ook in deze lijkt de eerste belangrijke stap: een politiek besluit.

Jeroen Wijngaard