• Rick den Besten (links) en Jeroen Wijngaard.
• Rick den Besten (links) en Jeroen Wijngaard. Foto: Geurt Mouthaan

Jeroen Wijngaard nu het gezicht van Het Kontakt - West Betuwe

'De Koetjong' gaat vooralsnog verder als magazine

Veel inwoners van West Betuwe kennen de website De Koetjong, opgezet door Jeroen Wijngaard. Dit jaar brengt Het Kontakt in het voorjaar en in het najaar een glossy magazine uit met de naam De Koetjong.

Jeroen Wijngaard, nu werkzaam voor Het Kontakt - West Betuwe, en hoofdredacteur van Het Kontakt Rick den Besten zijn beiden heel tevreden over de samenwerking. Even terug in de tijd. Jeroen begon in 2016 als hobby met het schrijven voor Nieuwsblad Geldermalsen. Toen die krant werd opgeheven, startte hij de website De Koetjong met daarop nieuws uit West Betuwe. "Ik heb de site zelf nooit gezien als concurrent van Het Kontakt. Ik maakte de website vanaf mijn zolderkamer en Het Kontakt is echt een professioneel bedrijf." Rick: "Maar Jeroen werkte hyperlokaal en bouwde een populaire community op. Die credits zijn echt voor Jeroen."
In het late voorjaar van 2022 raakten Wijngaard en Den Besten in gesprek over eventuele samenwerking tussen De Koetjong en Het Kontakt - West Betuwe. Op dat moment werkte Jeroen nog niet voor Het Kontakt. Jeroen stond meteen open voor samenwerking. Later, in de zomervakantie, viel zijn oog op een vacature in Het Kontakt voor een journalist voor editie West Betuwe.

Droomkandidaat

Rick den Besten: "We zochten iemand die zijn wortels had in West Betuwe. We waren en zijn nog relatief nieuw in het gebied West Betuwe, Culemborg en Tiel. Jeroen reageerde op de vacature vanaf zijn vakantieadres. Ik vond Jeroen gelijk de droomkandidaat. Maar hij werkte toen voor de marechaussee en het was voor hem echt een ding om dat op te geven. Het uniform, de band die men daar onderling heeft, het was een grote stap voor hem om daar afscheid van te nemen. Ik merkte wel dat zijn hart lag bij het schrijven van verhalen. Maar ik wilde daar niet teveel druk op zetten. Hij moest die keuze zelf maken. Ik vind het heel mooi dat Jeroen zijn hart heeft gevolgd. Van zijn werkzaamheden bij Het Kontakt plukken we nu al de vruchten. Jeroen hoort in de markt dat lezers zich steeds beter herkennen in de krant: hij wordt van de mat gepakt en goed gelezen."

Goud

Het proces is daarna heel natuurlijk verlopen. Jeroen: "Ik ben niet benaderd met de vraag of ik De Koetjong uit de markt wilde halen. Maar met De Koetjong was natuurlijk wel een naam opgebouwd. Ik vind het goud dat Rick er samen met de directie voor kiest om deze naam te behouden. Dat zorgt ervoor dat ‘hearts en minds’ in West Betuwe samenkomen."
De Koetjong is inmiddels online geïntegreerd in Het Kontakt - West Betuwe. Op de website en in de krant staat het logo van De Koetjong, zodat de naam behouden blijft.

'Ik vind het goud dat Het Kontakt er voor kiest de naam De Koetjong te behouden'

Jeroen is er niet rouwig om dat de website van De Koetjong niet meer bestaat zoals voorheen. "Het gaat niet om de website, ik ben zelf als het ware De Koetjong. Het gaat erom dat er iemand persoonlijk aanwezig is bij activiteiten die plaatsvinden in West Betuwe en ervoor zorgt dat het nieuws snel online staat. Ik merkte al meteen dat er bij de redactie van Het Kontakt ook echte liefde is voor de lokale journalistiek. De redactie staat dicht bij de mensen." Het nieuwe jaar zal worden benut om de socials nog beter in te zetten en het bereik te vergroten, ook onder jongeren.

Het magazine

In mei en in november verschijnt het magazine De Koetjong. In de eerste editie zal nostalgie te vinden zijn. Rick den Besten: "Er komen mooie, herkenbare verhalen in en er is extra aandacht voor de fotografie. Het magazine verschijnt in een glossy vorm. We maken bij Kontakt Mediapartners wekelijks dertien kranten, maar we doen veel meer dan dat. Dit magazine vervaardigen we bijvoorbeeld ook geheel intern."

Jeroen vult aan: "Het is het eerste liefdesverhaal van Het Kontakt en De Koetjong. We kijken in het eerste nummer terug op de geschiedenis van De Koetjong. Aan het magazine wordt tijd en aandacht besteed, we gaan de diepte in. Het is de bedoeling dat iedereen in West Betuwe zich in zekere zin herkent in het magazine."