• Burgemeester Servaas Stoop.
• Burgemeester Servaas Stoop. Foto: Etienne Hessels

Terugblik en vooruitkijken met burgemeester Stoop

'Ik wil benaderbaar zijn'

Zichtbaar zijn met de handrem erop. Op die manier kijkt Servaas Stoop terug op de periode die als burgmeester van West Betuwe inmiddels achter hem ligt. Die handrem zat er niet bewust op, maar was het gevolg van een lastige start. De nieuwe gemeente waar een duidelijke opdracht lag en de coronapandemie die ervoor zorgde dat de burgervader minder vaak eropuit kon trekken dan hij had gewild.

De eerste drie jaar zitten er inmiddels op voor burgmeester Stoop. Behalve tijd voor een terugblik, wil hij ook graag vooruit kijken. Niet omdat het gevoel overheerst dat er iets ingehaald moet worden vanwege de afspraken, werkbezoeken en ontmoetingen die niet door konden gaan. Juist omdat de organisatie van de gemeente er nu staat en straks met het vernieuwde gemeentehuis letterlijk het fundament is gelegd. “De organisatie kijkt reikhalzend uit naar de heropening, een plek waar we de inwoners gastvrij kunnen ontvangen en ook elkaar kunnen ontmoeten. 

Gemeentehuis in Geldermalsen

“Volgens mij ben ik de enige echte West Betuwenaar”, zegt de burgemeester met een veelzeggende glimlach. De vraag die voorligt is of hij zich al thuis voelt. Maar ook als burgemeester merkt hij dat er nog veel gesproken wordt in de eigenheid van de dorpen en stadjes of de voormalige gemeenten. Stoop werd burgemeester toen West Betuwe pas tien maanden bestond. Hij kon met een open blik naar de mensen en het gebied kijken. “Het is een illusie om te denken dat we opeens één zijn als we op een landkaart de gemeentegrenzen anders hebben gelegd. De opmerking dat het gemeentehuis zo ver van Spijk ligt is duidelijk, maar dat veranderen we niet meer. Met een grote gemeente ontkom je niet aan een gevoel van grootschaligheid.” De burgemeester luistert veel en probeert er met de mensen over in gesprek te gaan. “Ik wil altijd benaderbaar zijn en dicht bij de mensen staan. Er zijn als er wat gebeurt om het uit te leggen.”

Aimabel met duidelijke afspraken

De praatjes dat vroeger alles makkelijker geregeld kon worden, roept bij de burgemeester ook niet als eerste een nostalgisch gevoel op. Keerzijde is namelijk het risico dat het er minder integer aan toe kon gaan. Het is een duidelijke boodschap die burgemeester Stoop graag brengt: “Ik wil de aimabele burgervader zijn maar ik zie ook graag dat er duidelijke regels en afspraken zijn. En vooral dat we die regels volgen.” Dat je daarin ook proactief kunt zijn, laat de burgemeester rondom de jaarwisseling zien.

Burgemeester Servaas Stoop: 'Volgens mij ben ik de enige echte West Betuwenaar'

Veiligheidsplan

“Ik ga niet zeggen dat het een rustige jaarwisseling was. Ieder schadegeval of melding voor de hulpdiensten is er een teveel, maar er was minder overlast dan vorig jaar.” Om het nu al in een kostenplaatje te gieten is lastig. Preventief aanpakken kost ook geld maar dit is een investering. De burgmeester werkt nauw samen met het Openbaar Ministerie en de politie om overlastplegers vroegtijdig te waarschuwen of een bestuursrechtelijke maatregel op te leggen. Het nieuwe integraal veiligheidsplan, dat met meerdere gemeenten is uitgewerkt en in het eerste kwartaal aan de gemeenteraden wordt aangeboden, is een voorbeeld van deze samenwerking. De burgemeester gunt iedereen een mooi feest of evenement, maar wel volgens vooraf afgesproken regels: “Daarin wil ik gewoon streng en glashelder zijn.” Met openbare orde als een van de belangrijkste onderdelen van zijn portefeuille schroomt hij niet om op te treden, maar voorkomen is nog het mooist. Terugkijkend kan hij daar voor wat dat betreft wel een beetje trots op zijn.

Samenwerken hierin kan ook met de inwoners. “We promootten het afgelopen jaar volop Meld Misdaad Anoniem. Ter voorkoming van ondermijning is het belangrijk om de signalen vroegtijdig door te geven. Wanneer het oppopt ben je vaak al te laat. Terwijl er met grootschalige politie-inzet een drugslab wordt opgerold, kunnen de omwonenden vaak de juiste conclusies trekken uit zaken die ze eerder al hebben gezien.” De plattelandsgemeente leent zich voor criminaliteit die aan het oog onttrokken wordt maar tegelijk door de hechte samenleving toch niet onopgemerkt kan blijven. Lege schuren en de infrastructuur met de snelwegen om de hoek kunnen een ideale plek zijn voor drugslabs. “En voor je het weet zit je er tot over je oren in.”

Wanneer de burgemeester even de tijd neemt vraagt hij zich af of hij niet te streng overkomt. "Als het erop aan komt moet je je mannetje staan. Bij crisismanagement is eenduidige aansturing belangrijk”, waarmee hij op crisissen doelt die zowel binnen als buiten de gemeente spelen. "Maar dat geldt ook in situaties dat je letterlijk naast een inwoner staat wanneer er op persoonlijk vlak of voor een hele kern iets heftigs is gebeurd. Ik ben dan ook een mens met mijn eigen gevoel en ervaring. ”