Programma Stroomhuis

neerijnen • Een muziekoptreden, film en een lezing over een 1000-soortentuin. Het Stroomhuis gaat gelijk weer van start in het nieuwe jaar.

Op donderdag 5 januari 2023 vertoont Stroomhuis de natuurdocumentaire La Panthère des Neiges van Marie Amiguet. Een fotograaf en een schrijver trekken wekenlang over de Tibetaanse hoogvlakte op zoek naar een van de zeldzaamste en moeilijkst te spotten roofdieren ter wereld: het uiterst schuwe en geheimzinnige sneeuwluipaard. De opnamen van dit ijzig besneeuwde berglandschap zijn heel bijzonder. 

Op zondag 8 januari brengt Stroomhuis de muziektheatervoorstelling Django à Paris, waarin leven en muziek van Django Reinhardt centraal staan. Deze beroemde Belgische jazzgitarist was in de jaren ’30 van zeer grote invloed op de jazzmuziek in Europa. Dit was een tijd waarin Europese pioniers de nieuwe swingmuziek uit de USA (jazz en vooral dansmuziek) combineerden met traditionele walsen, zigeunermuziek en klassieke muziek uit Europa. Parijs was in de jaren ’30 en ’40 het bruisende hart van deze muzikale ontwikkeling. De Betuwse muzikanten en jazz-kenners Frank de Kleer, Flip Krajenbrink en Melvin Könings verzorgen een inspirerende voorstelling met verhalen, anekdotes en livemuziek. Zij maken gebruik van de originele instrumenten uit die tijd en een passend decor.

Op dinsdag 10 januari houdt bioloog Luc Hoogenstein in Stroomhuis een lezing over zijn 1000-soortentuin. Hij is bioloog en tot voor kort boswachter van het Naardermeer.  Luc ging de uitdaging aan om binnen één jaar 1000 soorten in zijn tuin waar te nemen. Het resultaat was overweldigend: hij vond in zijn gewone stadstuin meer dan 1500 soorten! Hoe? In zijn lezing Mijn 1000-soortentuin geeft hij allerlei tips om planten, mossen, vogels, libellen, vlinders, insecten enz. te vinden én om ze in de tuin te krijgen en zo de biodiversiteit te verhogen.  Dit alles doorspekt hij met humorvolle anekdotes.

q www.stroomhuisneerijnen.nl