• Enspijk gaat voor het realiseren van een warmtenet.
• Enspijk gaat voor het realiseren van een warmtenet. Foto: Patrick Tukker

Werkgroep Duurzame Warmte Enspijk

enspijk • Na voorbereiding van ruim een jaar is het zover. De werkgroep Duurzame Warmte Enspijk (DWE) presenteert het Plan van Aanpak voor het realiseren van een warmtenet in Enspijk. 

In 2020 heeft de gemeente laten onderzoeken of aquathermie als duurzame vorm van verwarming mogelijk is. Onderzoek door Royal Haskoning wees uit dat de Linge als bron van Aquathermie mogelijk is. Daarna heeft de gemeente het bureau Rinver ingeschakeld om het proces naar de eventuele uitvoering te begeleiden. Enspijk werd mede gekozen omdat het dorp al werd uitgeroepen tot het duurzaamste dorp van de gemeente. Dit alles heeft geleid tot het formeren van een werkgroep om een plan van aanpak te gaan schrijven voor het project. Hierbij werd zij begeleid door Maurice Ramakers van het bureau Rinver. Die samenwerking heeft geleid tot een uitgebreid Plan van Aanpak. Er wordt warmte onttrokken uit het water van de Linge en opgeslagen in de bodem. In de maanden waarin gestookt wordt, wordt deze warmte naar het netwerk overgeheveld tot een temperatuur van ongeveer 70 graden. Dit netwerk zorgt ervoor dat het warme water bij de woningen komt. Wat dat betekent voor de warmtevoorziening in de woning wordt op de inwonersavond nog eens uit de doeken gedaan.

Op 3 januari is het zover en wordt het plan aan de gemeente West Betuwe aangeboden. De verantwoordelijke wethouder mevrouw Joke Vrouwerff zal namens de gemeente het plan in ontvangst nemen.
Op 9 Januari 2023 zal het plan aan de inwoners van Enspijk en andere direct belanghebbenden worden gepresenteerd in La Place. Inloop 19.00 uur.
Info: www.dwenspijk.nl