Einde crisisnoodopvang in Vuren

vuren • Zoals vooraf ook besloten eindigde de noodopvang van vluchtelingen in dorpshuis de Koels in Vuren. Vanaf 1 januari 2023 worden de vluchtelingen die gebruik maakte van de voorziening elders in het land ondergebracht. De gemeente zegt terug te kijken op een bijzondere en geslaagde periode en stuurde een bedankbrief rond in Vuren. 

De afgelopen raadsvergadering werd vooraf nog ingesproken door een inwoner van Vuren. Op de publieke tribune zat een aantal vluchtelingen uit de noodopvang. Met een emotioneel betoog vroeg een bij de opvang betrokken vrijwilliger zich af waarom de vluchtelingen nu alweer weg moesten. "Of in ieder geval de groep bij elkaar gehouden kon worden zoals die nu is." Een terugblik volgde op de activiteiten en de contacten die sinds de opvang startte op 17 oktober dit jaar. De boodschap was duidelijk: er is in de tussentijd een bijzondere band ontstaan tussen een aantal inwoners en de vluchtelingen. En tussen de regels door kreeg burgmeester Stoop de vraag of er niet een uitzondering gemaakt kon worden.

Maar de burgemeester was duidelijk. Geen opvang meer ná 31 december, niet omdat de gemeente het niet wil maar omdat er duidelijke afspraken zijn gemaakt en de opvang locatie niet geschikt is voor langere een langere periode.
De omgebouwde sportzaal heeft alle voorzieningen maar bijvoorbeeld weinig privacy, de vluchtelingen leven dicht op elkaar. De bij de opvang betrokken vrijwilligers gingen samen met medewerkers van Welzijn West Betuwe aan de slag om een programma neer te zetten met activiteiten. De inspreker bij de raadsvergadering had nog veel meer plannen: "Bij langere openstelling hadden we kunnen kijken voor scholing. Verdrietig dat de groep nu uit elkaar gaat."